Србија и Балкан

"Батут": Регистровано 114 случајева малих богиња у Србији

У извештају се наводи да је највећи број случајева морбила регистрован у узрасним групама од 40 до 49 година, односно од једне до четири године
"Батут": Регистровано 114 случајева малих богиња у Србијиwww.globallookpress.com © Christoph Soeder/dpa

Према најновијим подацима Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", на територији Србије регистровано је 114 случајева морбила.

На територији града Београда регистровано је 76 случајева морбила у оквиру епидемије пријављене 22. фебруара ове године, а поред тога мале богиње су потврђене и код једног детета са територије Републике Српске, наводи се у извештају који је објавио "Батут".

У Референтној лабораторији Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" потврђено је 60 случајева, а 17 оболелих особа су контакти лабораторијски потврђених случајева.

Међу оболелима је 21 дете млађе од шест година, од којих је 18 било невакцинисано, двоје је примило по једну дозу вакцине са компонентом против морбила, а једно је непознатог вакциналног статуса.

Такође, оболело је и 17 невакцинисаних особа узраста од 6 до 25 година, шест потпуно вакцинисаних особа узраста од 14 до 28 година, као и 33 особе старије од 30 година, од којих је једна потпуно вакцинисана са две дозе вакцине са компонентом против морбила, три су непотпуно вакцинисане са једном дозом вакцине, једна је невакцинисана, а 28 су непознатог вакциналног статуса.

Компликација у виду упале плућа била је присутна код седморо оболелих.

Како се наводи, на територији Новог Сада регистрована су четири потврђена случаја морбила код особа старијих од 30 година, при чему је једна непотпуно вакцинисана једном дозом вакцине са компонентом против морбила, а три су непознатог вакциналног статуса.

Један случај малих богиња потврђен је 20. фебруара код детета са територије Сремског округа (Стара Пазова), које је у другој години живота и није вакцинисано.

Један случај малих богиња потврђен је 25. фебруара код невакцинисаног детета са територије Севернобанатског округа, узраста 13 месеци, као и 29. фебруара код особе узраста 41 годину са територије Бора, која је непотпуно вакцинисана једном дозом вакцине која садржи компоненту против морбила.

Када је реч о Колубарском округу, регистрована су четири потврђена случаја морбила, два су регистрована на територији Ваљева, а два на територији Мионице где је пријављена породична епидемија 2. априла ове године.

На територији Врања регистрована су два случаја морбила, један лабораторијски потврђен и један епидемиолошки повезан са потврђеним случајем, у оквиру породичне епидемије која је пријављена 11. априла. Оболеле особе су старије од 40 година и непознатог су вакциналног статуса.

На територији Јужнобанатског округа 18. априла пријављена је епидемија у оквиру које је регистровано десет потврђених случајева морбила.

Оболеле особе су узраста од 15 до 48 година, при чему су три потпуно вакцинисане са две дозе вакцине са компонентом против морбила, четири су невакцинисане, а три су непознатог вакциналног статуса.

На територији Ниша регистровано је девет случајева оболевања од морбила код седморо невакцинисане деце узраста од 15 месеци до четири године и две одрасле особе старије од 45 година непознатог вакциналног статуса.

На територији Новог Пазара пријављена је епидемија 7. маја у оквиру које су регистрована три случајева морбила. Оболеле особе су невакцинисане и узраста су од 15 месеци до четири године.

Мале богиње су регистроване и на територији Лознице код деце узраста две и седам година, од којих је једно невакцинисано, а једно је непознатог вакциналног статуса.

У извештају "Батута" се наводи да је највећи број случајева морбила регистрован је у узрасним групама од 40 до 49 година, односно од једне до четири године, док је највећа узрасно-специфична стопа инциденције била у узрасној групи од једне до четири године.

image