Свет

Америка упозорава туристе: Ако путујете проверите картоне, вакцинишите и бебе од 6 месеци

Упозорење Америчког центра за контролу болести (ЦДЦ) долази уочи пролећне и летње сезоне путовања, и упозоравају на епидемију у неколико земаља
Америка упозорава туристе: Ако путујете проверите картоне, вакцинишите и бебе од 6 месеци© Tanjug/AP Photo/Erin Hoole

Амерички здравствени званичници упозорили су на драматични пораст случајева малих богиња широм света и саветују онима који путују у земље погођене епидемијом ове болести да вакцинишу најмлађе, чак и бебе од само 6 месеци.

Упозорење Америчког центра за контролу болести (ЦДЦ) долази уочи пролећне и летње сезоне путовања. Многе земље, укључујући Аустрију, Филипине, Румунију и Уједињено Краљевство, дестинације које највише посећују амерички туристи, погођене су епидемијом морбила, напомиње ЦДЦ.

Такође, упозоравају на пад процента вакцинације у 36 америчких држава у којима је стопа вакцинисане деце мања од 95 одсто, што је испод прага када се очекује стицање колективног имунитета.

Епидемије морбила су у порасту широм света. У Јапану је од фебруара потврђено више случајева. Раније ове недеље Јапан је потврдио осам случајева међу путницима који су били на лету 24. фебруара из Уједињених Арапских Емирата, а слетели на аеродром Кансаи у Осаки, и један случај, човек који је био на аеродрому када је лет стигао.

Потврђено је да је жена из Осаке која је била на лету из УАЕ заражена богињама док је путовала у Токио. Из предострожности, градоначелник Токија је објавио информације о томе где је жена путовала, укључујући и ресторан у којем је јела. Замолио је људе који су такође посетили било које од тих места у то време да оду код лекара, али да не користе јавни превоз, уколико примете било какву здравствену промену.

Јапански министар здравља Такеми Кеизо рекао је новинарима 8. марта да је број случајева у Европи 30 пута већи у односу на претходну годину.

image