Србија и Балкан

Курти: Београд се некада није дистанцирао од Милошевића, а данас од Путина

Огласио се и бивши секретар НАТО-а, Џорџ Робертсон, који је изјавио да земље Европске уније морају бити спремне "на сваку претњу Русије и њених савезничких земаља"
Курти: Београд се некада није дистанцирао од Милошевића, а данас од Путина© Erkin Keci/Anadolu via Getty Images

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је да Косово нема проблем са локалним Србима у општинама на северу, већ са Београдом који се некада није дистанцирао од Слободана Милошевића, а данас од Владимира Путина.

Како преноси "Коха", Курти је рекао да је тзв. Косово понудило "права локалним Србима, омогућавајући им", како каже, да се "потпуно интегришу".

"Десет од укупно 38 општина има српску већину, 17 одсто одборника у скупштинама општина у свим општинама су Срби. Добро сарађујемо и они имају министарства за заједнице. У влади имам министра Ненада Рашића. Желимо интеграцију Срба на Косову. Овде имамо четири одсто српског становништва, али имамо и друге мањине које желимо да поштујемо. Желимо да сарађујемо са заједницама како бисмо створили демократску земљу. Мислим да то не би требало да буде на основу етничких подела", рекао је Курти. 

Према његовим речима, проблем представља Влада Србије.

"Није проблем у народу, већ у Влади Србије. Немамо проблем са косовским Србима који се интегришу", каже он, намерно занемарујући чињеницу да управо његове једностране акције доводе до сукоба на КиМ.

Додао је желе да стварају "републику без језичких баријера".

"Имамо Балканологију на Филолошком факултету да људи боље уче. Иако је факултет на северу нелегалан, налазимо начине да прихватимо те дипломе са факултета на северу, па се и оне оверавају", рекао је Курти.

Можда опет алудира на једносмерне потезе Приштине због којих је после НАТО агресије на Србију, око 1.500 наставника, сарадника у настави и ненаставног особља са Универзитету у Приштини, заувек протерано заједно са око 17.000 студената који су наставу слушали на српском језику.

Имовина им је узурпирана и никада им није омогућен повратак, а одлуком Владе Републике Србије крајем 2001. године Универзитет у Приштини прелази у Косовску Митровицу, која је одређена као привремено седиште Универзитета.

Курти: Косово предњачи међу земљама Западног Балкана по владавини права

Премијер тзв. Косова Аљбин Курти изјавио је на Самиту "Балканске државе 2024" да Косово предњачи међу земљама Западног Балкана по економском развоју и владавини права, истичући да је последњих година ојачало у многим областима, попут директних страних улагања у сектор културе, спорта, здравства и образовања.

"Косово има много да понуди Европској унији када је реч о безбедности партнерству, јачању демократије, економском развоју и  да стварању региона који је развијен и цвета", закључио је Курти.

Робертсон: Руски утицај слаби демократске институције

Бивши секретар НАТО-а, Џорџ Робертсон, изјавио је да земље Европске уније морају бити спремне "на сваку претњу Русије и њених савезничких земаља".

Он је изјавио да опасност од руског утицаја постоји, али да то, према његовим речима, не укључује само војну претњу и да утицај Русије "такође слаби институције демократских земаља".

"Русија и њени савезници попут Кине, Ирана могу користити технике да ослабе наша друштва. Сајбер-ратовање и мешање у изборе се настављају и слабе наше демократске институције. Морамо да се привикнемо на чињеницу да ако Путин победи у Украјини, можемо очекивати да ћемо више овога видети у будућности", рекао је бивши секретар НАТО-а.

Он је још нагласио да Русија улаже "у рат сивог сектора", а према његовим речима, таква инвестиција се врши и на Западном Балкану.

image