Србија и Балкан

Вулин: За Србе сама сила, ипак, није довољна

Потпредседник Владе Србије је поручио америчкој амбасади у БиХ да би боље било да су прећутали Свесрпски сабор, а још боље да нису улазили у полемику са Вучићем
Вулин: За Србе сама сила, ипак, није довољна© R.Z./ATAImages

Потпредседник Владе Србије Александар Вулин је изјавио, да је америчка амбасада у Сарајеву хтела да учи од Срба, знала би за пословицу: "Клела је мајка сина, не што се коцкао, већ што се вадио."

Вулин је нагласио да би боље било да су прећутали Свесрпски сабор, а "још боље да нису улазили у полемику са Вучићем".

Он је истакао да је српски председник амбасади САД у БиХ дао "фигуру предности" упозоривши их да не покушавају да користе споразум о сукцесији као оправдање за отимање имовине Републици Српској, и указао да су они урадили баш то јер, како је навео Вулин, "као и увек када немају аргументе посежу за силом".

"Господо из амбасаде САД, говор господина О'Брајана није извор права и не изазива никакве правне последице. Говор О' Брајана није старији од устава БиХ, а посебно не од Дејтонског споразума. Следећи пут када хоћете да говорите о Србији и да полемишете са Александром Вучићем боље се припремите. За Србе сама сила, ипак, није довољна", поручио је Вулин који се налази у посети Москви.

Амбасада САД у Босни и Херцеговини претходно је саопштила да закључци усвојени на Свесрпском сабору у Београду представљају напад на Дејтонски мировни споразум и државне институције БиХ, и да РС није држава, већ да може постојати само унутар БиХ.

Из америчке амбасаде су се позвали на говор помоћника државног секретара О'Брајена из фебруара 2024. године у којем је истакао да је БиХ Дејтоном задржала улогу у међународним организацијама и споразумима.

image