Србија и Балкан

"Косово" слави дан НАТО окупације: Британски "челенџери", амерички "апачи" и споменик Тонију Блеру

"Албанијан пост" истиче да је реч о "дану мира", када је "последња чизма југословенских војника напустила Косово"
"Косово" слави дан НАТО окупације: Британски "челенџери", амерички "апачи" и споменик Тонију Блеру© Ferdi Limani/Getty Images

Поводом 25 година од краја бомбардовања Југославије, Приштина данас организује прославу јубилеја назвавши га "ослобођењем Косова", како пише "Албанијан пост", дан када су британски тенкови "челенџер" на копну и амерички "апачи" на небу, у саставу НАТО мировних трупа, кренули у поход на "Косово".

За ову годишњицу планирано је неколико свечаности, укључујући дефиле тзв. Косовских безбедносних снага и полиције на централном тргу у Приштини, у оквиру којег ће бити изложено различито оружје, опрема и системи.

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи састаће се са председником Албаније Бајрамом Бегајем, док ће у скупштини тзв. Косова бити одржана свечана седница поводом, како наводе, "дана ослобођења".

У  Урошевцу ће бити откривена статуа тадашњег британског премијера Тонија Блера, који је за косовске Албанце "један је од хероја косовског рата и натовског бомбардовања Србије", наводи лист.

"Албанијан пост" истиче да, иако се обележава 25. годишњица тзв. "ослобођења", овај дан није званични празник на "Косову", већ се обележава као дан сећања, уз опаску да је реч о "дану мира" када је "последња чизма југословенских војника напустила Косово".

image