Србија и Балкан

НАТО пре 25 година починио ратни злочин, али није убио истину

Из Организације старешина ВРС су истакли да ће и сила Алијансе, као и свака друга сила, имати свој крај, а злочинци, извршиоци и налогодавци, сасвим сигурно ће одговарати, на овом или на оном свету
НАТО пре 25 година починио ратни злочин, али није убио истинуGetty © Pool Interagences/Gamma-Rapho

Организација старешина Војске Републике Српске саопштила је да је НАТО бомбардујући зграду РТС-а на данашњи дан 1999. године, када је страдало 16 људи, починио ратни злочин за који нико није одговарао, али нису успели да убију истину.

Војне старешине су подсетиле да је у ноћу између 22. и 23. априла 1999. године у 2.06 часова, Алијанса бомбардовала зграду РТС-а и убила 16 цивила, а најмање још толико ранила.

"Ово је први случај у историји срамног деловања НАТО-а да су једна медијска кућа и цивили који су у њој радили проглашени за легитимни војни циљ", истакнуто је у саопштењу Организације старешина ВРС.

У саопштењу се наводи да су страдали само зато што су одговорно и професионално радили свој посао, односно, како је то тада рекао некадашњи британски премијер Тони Блер, "зато што су емитовали снимке страдања цивила, које су преузимали и западни медији, што је слабило подршку рату у оквиру НАТО алијансе".

"Иако су знали шта гађају и да се у згради РТС-а налазе искључиво цивили, то их није спречило да изведу тај злочиначки напад, ненајављено, са потпуним умишљајем и циљем да се спречи да истина о НАТО бомбардовању изађе на светло дана. Бомбардовање цивила без најаве правдали су ризиком по животе пилота злочинаца", подсећају старешине ВРС.

Такође, напомињу да разорне бомбе са осиромашеним уранијом нису успеле убити истину, јер су преживели успели послати слике страдања српских цивила и у овом, али, и у бројним другим случајевима.

"Уз погибију недужних цивила, на најсвирепији начин убијен је и морал, правда, право и правила, људско достојанство и слобода говора, али, на сву срећу није убијена истина", наведено је у саопштењу.

Из Организације старешина су истакли да ће и сила Алијансе, као и свака друга сила, имати свој крај, а злочинци, извршиоци и налогодавци, сасвим сигурно ће одговарати, на овом или на оном свету.

Код споменика "Зашто?" у Ташмајданском парку одржан је помен за 16 радника Радио-телевизије Србије убијених на данашњи дан 1999. године када је НАТО гађао зграду РТС-а у центру Београда, прогласивши ову медијску кућу за легитимну мету. Пошта убијени радницима РТС-а одата је ноћас у 2.06 часова.

image
VV inauguration
banner