Србија и Балкан

"Чудесни свет": Зашто Новопазарци не желе геј цртани?

"Стално са Запада слушамо о њиховим вредностима, о њиховом начину живота који они штите по сваку цену и, стално потенцирају да на то имају право... Ако је то тако код њих, па онда, ваљда и ми имамо право да штитимо своје вредности, свој начин живота", кажу житељи овог града коментаришући дечји филм у којем је главни јунак хомосексуалац
"Чудесни свет": Зашто Новопазарци не желе геј цртани?© Принтскрин/Instagram/@strangeworld

"Нисам гледао тај филм, чуо сам само о чему говори, али, ако неко има право да сними, произведе такав филм, онда неко има право и да га не прикаже у биоскопу. Као што домаћин има право да одлучи кога ће примити у кућу, послужити га кафом и колачима, а кога не".

Ово је реакција једног угледног Новопазарца, признатог уметника, на одлуку Културног центра у овом граду да са репертоара повуче дечији анимирани филм "Чудесни свет" у коме је главни јунак хомосексуалац.

И други Новопазарци са којима смо ових дана контактирали а после одлуке КЦ,  слажу се, великом већином, са оваквом оценом.

"Стално са Запада слушамо о њиховим вредностима, о њиховом начину живота који они штите по сваку цену и, стално потенцирају да на то имају право. Оружјем, интервенцијама, филмовима... Ако је то тако код њих, па онда, ваљда и ми имамо право да штитимо своје вредности, свој начин живота. Другачије речено, нека нас пусте да живимо свој живот", речи су другог Новопазарца.

У Културном центру у Новом Пазару као разлог повлачења филма "Чудесни свет" са репертоара, у изјави за РТ Балкан наводе – "захтев, односно потребе родитеља да тај филм не буде на репертоару", и да "просто, више није било интересовања за тај филм".

После премијере било је "бурних реакција родитеља", због, како су навели – "отвореног пропагирања хомосексуалности" у једном дечјем филму.

У КЦ у Новом Пазару кажу и да нису били упознати са синопсисом, односно са садржајем филма.

"Киноприказивачи, а то важи за све биоскопе у Србији, једноставно немају увиде и синопсис нити једног филма па ни овог. Филмови се откључавају сат пре пројекције и закључавају после пројекције. Овај филм је најављен као авантуристичка породична прича, није најављено да има ту тематику. Ми смо ту најаву и пренели. Много људи ме је питало зашто нисмо прегледали филм пре, зашто нисте дали други опис филма, просто сам објаснила на који начин делују биоскопи ", каже за РТ Балкан Eлма Шабановић, уредница програма у КЦ Нови Пазар.

Како су пренели неки београдски медији, главни јунак овог филма куће "Дизни" је тинејџер заљубљен у другог дечака.

Када оцу каже како се осећа, он га "подржава и даје му љубавне савете не осврћући се на то у кога је дечак заљубљен".

Исламска заједница: Мањина није дискриминисана 

Муфтија санџачки, Исламске заједнице Србије, Сенад Халитовић каже да подржава одлуку КЦ у Новом Пазару да филм скине са репертоара "зато што је жеља родитеља била да се такав програм не пласира".

"То је узраст деце која се тек формирају и родитељи имају апсолутно право да утичу на формирање личности свог детета", каже муфтија Халитовић за РТ Балкан.

Муфтија посебно истиче да се у овом случају не ради о дискриминацији једне стране, у овом случају сексуалне мањине.

"Пре бих рекао да је у овом случају дискриминисана друга страна која не подржава то, а то се намеће упорно", каже Халитовић.

Он додаје да је "став ислама, као и став хришћанства, став жидовства, дакле, све три небеске објаве категорички против таквог вида поступања, односно одабира појединаца или групације у заједници".

"Једноставно, није прихватљиво оно што се данас дешава, да се верске заједнице, цркве, институције притискају да прихвате, одобре или дозволе тако нешто. Директно се удара на темеље и руши сваки принцип, кодекс вере", каже муфтија.

Јако чуди, наставља он, толики притисак, толика пропаганда да се та појава прошири, да се учини прихватљивом.

"Зашто не спроведу референдуме по том питању. Ако једна заједница изађе и 60 посто каже да је против, ко онда њима ускраћује њихово право? Са верске стране то је за осуду, то није прихватљиво, ми говоримо са стране вере, ми мислимо да је Бог свезнајући, он је послао своју објаву свим посланицима и убеђени смо да Бог не може да погреши. Они покушавају да докажу да је Бог погрешио и да то наметну", закључује муфтија Халитовић, понављајући још једном да је против сваке врсте насиља и да у случају било каквих проблема треба разговарати, тражити решења.

Борба за традиционални начин живота

Салих Селимовић, познати историчар из овог краја Србије сматра да су родитељи деце из Новог Пазара сасвим у праву.

"Приказивање таквих филмова деци напросто није пожељно јер дете тог узраста не може правилно да оцењује сексуалност и разлику полова у тој мери да би разумело ситуацију. Моје искуство јесте да таквим питањима треба врло опрезно прићи", каже Селимовић.

Додаје да побуна родитеља против таквог филма представља борбу за традиционални начин живота.

"Ислам је ту консеквентнији у односу на остале религије. Но, кад су у питању традиционалне верске вредности на овом простору, ту су и Бошњаци и православци јединствени. То је истина и то је чињеница", каже Селимовић.

Зоран Јанићијевић, адвокат из Новог Пазара, наводи да је у граду и од стране Срба и муслимана подржан тај гест родитеља.

"Истина је, овде преовлађује патријархални начин васпитања, али, свакако треба имати у виду да тај гест никако није усмерен на дискриминацију сексуалне мањине, него искључиво на заштиту деце, младих људи, који су у том добу, кад је њихова сексуалност још увек у неким рудиментарним облицима", каже Јанићијевић.

Он подсећа да у тој средини основни архетип, начине васпитавања деле и муслимани и православни.

"Треба схватити да је и тај традиционални начин живота, васпитавања младих и схватања основних животних вредности, нешто што је гарантовано сваком човеку. Ово јесте борба за традиционални начин живота, али, понављам, без дискриминисања неког другог. Овде живе и људи друге орјентације, али их нико не угрожава и не прогања због тога. То сведочи да све ово што се десило није усмерено ни на какву дискриминацију већ једноставно на заштиту младих људи од сугерисања будућег сексуалног опредељења", каже адвокат.

Он додаје и да је људима у овој средини, као, уосталом и много шире, сасвим јасно да "општи глобализам покушава да наметне један, англосаксонски начин размишљања, културе, као преовлађујући, као глобално мишљење".

"Међутим, има и другачијих мишљења, другачијег начина живота, размишљања и схватања вредности што они покушавају да анулирају и наметну само своје мишљење", закључује Јанићијевић који је раније био и председник црквене општине у Новом Пазару. 

Шта се десило са Дизнијевим цртаћима?

Писац Милан Ружић, који је породичним пореклом из овог дела Србије, из пријепољског краја, каже да у потпуности подржава одлуку о повлачењу цртаног филма "Чудесни свет".

"Дизнијеви цртаћи су некада били гаранција неговања маште и правих вредности, али су се, трагом Холивуда, одметнули у активизам разних лобија који их финансирају. Наметање мишљења, а уз то и исмевање, па и кажњавање, оних који то мишљење не подржавају, може се назвати како год, само не демократијом и борбом за људска права. Не знам како то да борба за људска права и слободу говора може да се бије одузимањем права другој страни и запушавањем уста неистомишљеницима", каже Ружић.

Најважнија мисија овог времена, како наводи, је сачувати породицу ма које вере да смо, а не неговати трендове да нам се свака нова идеја пласира као обавезна и детерминише нас као отпаднике од нормалног друштва уколико не пристанемо на њу.

"Као што филмови и цртаћи имају ознаку за узраст, тако нека уведу и ознаку за то шта се пропагира, па нека људи бирају. То би било чување свачијих права и демократија. Кад год кажете нешто против ЛГБТ-а и осталих активистичких скраћеница, ви сте задрти десничар. Мени то баш и не личи на аргументацију, баш као што ни 'Чудесни свет' не личи на Дизнијев цртаћ, већ смрди на наметање мишљења и мамац за то да видимо ко је следећа жртва културе отказа", закључује Ружић.

Додаје да не може да прихвати да изјашњавање родитеља који не желе да њихова деца гледају тај филм није одраз демократије, а развлачење по медијима културног центра и тих родитеља јесте.

image