Србија и Балкан

Премијер Српске: Имовина припада ентитетима, амбасада САД нек се не меша

"Немојте ни покушавати да имовину са ентитета преносите или покушавате пренети на заједничке институције. То вам неће поћи за руком", упозорио је Вишковић
Премијер Српске: Имовина припада ентитетима, амбасада САД нек се не меша© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr

Амбасадори немају право да се мешају у унутрашње ствари једне државе, без обзира на то из које земље долазе, изјавио је премијер Републике Српске Радован Вишковић за РТРС.

"Видели сте образложење, изјаву или став америчке Амбасаде из Сарајева која не уважава Устав земље у којој се налази. Амбасада, без обзира колико моћне земље света, не може се понашати на такав начин у једној сувереној земљи", нагласио је Вишковић.

Премијер Српске је рекао да је "очито да је БиХ протекторат".

"Више је него јасно да они сматрају да БиХ није суверена. Иако се увек у неким изјавама позивају управо на сувереност, они сами руше ту сувереност. Ако је то суверена земља, они не могу давати такве изјаве које су у супротности са Уставом ове земље", рекао је Вишковић.

Вишковић је подсетио да је "у Уставу ове земље јасно дефинисано да имовина припада ентитетима, никако заједничким институцијама".

"А онда се амбасадор дрзне да нама каже: ′Знате, имају судске пресуде и О‘Брајан кад је боравио у БиХ, он је то рекао.′ Не занима ме шта је рекао О‘Брајан. Нисам ни слушао, нити ме занима. Ја поштујем Устав ове земље, а у Уставу ове земље имовина припада ентитетима и тако ће и остати. Уважавам Америку као најмоћнију земљу на свету, али не могу да уважим сувисла образложења или изјаве, па макар се звао и амбасадор САД", истакао је Вишковић.

Такође, напоменуо је да "вређа интелигенцију, здрав разум у смислу да вам неко каже да је нека судска пресуда, која је донесена под утицајем, која је политички донесена, која је донесена од стране страних судија, изнад Устава ове земље".

"Извините, није, не може и неће бити. Немојте то радити према грађанима и народима који живе на овим просторима. То је штета и Бошњацима, и Хрватима и Србима. Једини напредак, једини прави пут развоја ове земље и народа који овде живе је да суверено доносе одлуке изабрани званичници, представници сва три конститутивна народа и два ентитета у БиХ, а да је крајње време да се свим овим, ја сам их прозвао шаптачима, захвалимо на њиховом шаптању, на њиховом саветовању и да кажемо: ′Знате, ми смо довољно одрасли, довољно интелигентни и довољно школовани да знамо шта нам је боље, најбоље чинити у интересу грађана које представљамо′", поручио је Вишковић.

Вишковић је Марфију поручио да "без обзира из које земље долазите, немате право да се мешате у унутрашње ствари једне земље".

"Немојте ни покушавати да имовину са ентитета преносите или покушавате пренети на заједничке институције. То вам неће поћи за руком, шта год то значило", закључио је Вишковић. 

image