Србија и Балкан

Насиље у школама се не смањује: Ученик шестог разреда одгурнуо и опсовао наставницу

Из Независног синдиката просветних радника Србије поводом напада је саопштено да је неопходна мера моменталне суспензије из наставе како би дошло до нормализације наставног процеса
Насиље у школама се не смањује: Ученик шестог разреда одгурнуо и опсовао наставницу© svasapelagic.nasaskola.rs

Ученик шестог разреда Основне школе "Васа Пелагић" у Београду јуче је физички насрнуо на наставницу музичког васпитања.

Директорка школе Биљана Вујић за Н1 је данас рекла да су предузети су сви кораци у оквиру важећих прописа и да је у току утврђивање свих чињеница и околности у вези са нападом на наставницу.

"Школа је одмах поступила по утврђеним процедурама, у складу са Протоколом о поступању у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање и догађај пријавила надлежним институцијама", рекла је она.

Према њеним речима, у школи је одржан састанак Тима за заштиту од дискриминације, насиља и занемаривања.

Наставница А.С. раније је испричала да је у питању ученик који је већ под неком врстом надзора и да нема примерно владање.

"Упутила сам га код разредног старешине јер је на часу пушио електронску цигарету и са њим је отишао код заменика директора, који је био у школи у поподневној смени. Ученик се вратио после десетак минута и наставио да се шета по учионици, а када сам га опоменула да не сме да се шета на часу, пришао ми је и уз речи 'марш тамо, ко те шта пита' и уз псовке ме одгурнуо. Могао је и неко дете да закачи и ко би био крив? Ја, јер се све десило на мом часу", испричала је она за "Данас" и поставила питање да ли треба да напусти просвету.

Из Независног синдиката просветних радника Србије поводом напада је саопштено да овакви инциденти показују да се насиље у школама не смањује.

"Побољшања у погледу безбедности наставника нема, и да је мера тренутне суспензије из наставе неопходна за нормализацију наставног процеса који је већ дуго талац насилних појединаца", наводи синдикат у саопштењу.

image