Србија и Балкан

Скандал, отказан наступ примабалерине: "Укрорајх" диктира који руски уметници смеју да наступе

Очигледно је да украјинско Министарство спољних послова, уз помоћ све гласније и агресивније "украјинске заједнице" у Словенији и њихове амбасаде у Љубљани, већ диктира које уметнике Словенци могу да гледају, а које не
Скандал, отказан наступ примабалерине: "Укрорајх" диктира који руски уметници смеју да наступеGetty © Yui Mok - PA Images

Да се украјинско Министарство спољних послова (МСП) није похвалило на свом сајту да руска и светски позната примабалерина Светлана Захарова неће наступити у Словенији, та вест би прошла испод медијског радара.

Да је прегнуће режима из Кијева заиста уродило плодом, потврђује и сајт "Фестивала Љубљана", где су нашироко и надугачко објављена упутства како и где купци карата за наступ руске примабалареине могу исте да замене за неки други концерт или да захтевају поврат новца.

"Фестивал Љубљана" је уз то штуро објавио да "обавештава све власнике улазница за наступ 'Модансе' Светлане Захарове да је њен наступ отказан". Упитана да поближе објасни разлоге за отказивање концерта, управа "Фестивала Љубљана" се срамно завила у мук.

Украјинско МСП, међутим, није крило ликовање, па је на сајту амбасаде у Љубљани могуће прочитати (на словеначком језику) да је "захваљујући дивном раду Амбасаде Украјине у Словенији са представницима словеначких државних институција" и "украјинске заједнице у Словенији", отказан наступ примабалерине Светлане Захарове, који је иначе био планиран у оквиру "Љубљанског фестивала".

"Руска култура је култура агресије, терора, експанзије и пропаганде. Хвала нашим партнерима што су спречили ширење руске такозване 'велике уметности' на светским позорницама и теренима", пише у објави украјинске амбасаде у Љубљани.

"Овим је несуверено потчињавање Словеније властима 'Укрорајха', како Украјину називају у њој прогањани Руси, достигло ново дно", гласи коментар једног од словеначких политичких коментатора који се огласио поводом отказивања наступа уметнице из Русије.

У истом даху је додао: "Питање је сад – шта још следи?", а онда упитао "хоће ли Словенија, по украјинској 'мустри', почети да уништава, можда и спаљује руске књиге, да забрани споразумевање на руском језику у јавности, па можда и да везује Русе за канделабре по словеначким градовима, што су све знаци 'високе украјинске културе' у сваким даном све мањој Украјини?"

Уз подсећање да је украјинска влада у складу са Законом о староседелачким народима Украјине укинула све медије на руском језику, укинула наставу на руском језику, ограничила пословање на руском језику, протерала руску књижевност и увела блокаду руских електронских медија, усвојивши, још пре рата, расистичке законе усмерене против Руса и других мањина, јасно је да се сада то семе зла заметнуло и у Словенији.

Отказивање наступа примабалерине Захарове такође јасно указује на драстично погоршање реакције словеначких државних органа на притиске украјинског режима. Ствари су утолико горе ако се зна да словеначко министарство културе води Аста Вречко, уједно шефица странке Левица која је коалициони партнер у влади премијера Роберта Голоба.

Треба подсетити и да су словеначки државни органи пре само две године успели да издрже притисак милитантно настројених украјинских избеглица у Словенији.

Украјинци који живе у Словенији су наиме августа 2022. године на сличан начин, путем посебног писма – а заправо захтева – "устали против наступа
сопранисткиње која је позирала са заставом 'проруских сепаратиста'".

Повод је била чињеница да је на 70. љубљанском фестивалу крајем августа 2022. године био најављен наступ руске сопранисткиње Ане Нетребко, која је требало да на бину изађе заједно са супругом, тенором азербејџанског порекла Јусифом Ејвазовим.

Украјинци који живе у Словенији оптужили су Нетребкову да је претходних година важила за присталицу Кремља и да је 2014. године позирала са заставом "проруских сепаратиста" у Доњецкој области, на истоку Украјине.

Тада је, према речима првопотписаног Јевгенија Горешникова, истраживача са Института "Јожеф Стефан", више од 700 људи потписало петицију под називом "Не треба Нетребко".Па ипак, упркос тој петицији, Ана Нетребко је 26. августа 2022. године наступала у Љубљани, у Цанкаревом дому.

Ове године је, међутим, украјински притисак на словеначку владу – уродио плодом! Тако Украјинци већ диктирају Словенцима које уметнике смеју да позову у госте, тачније које ће моћи да виде и слушају уживо, а које неће.

Уместо да Украјинци у Словенији буду захвални на издашној подршци коју им та држава и њени порески обвезници пружају – према недавној рачуници једног од водећих стручњака на подручју вештачке интелигенције, запосленог у "Институту Јожеф Стефан", финансијска и помоћ у оружју је до сада коштала сваког словеначког грађанина преко 5.000 евра – исказало се поново, да уопште не поштују домаћине, нити културу земље домаћина, већ се све агресивније мешају у међународну културну сарадњу Словеније и "дељу" је у складу са својим вредностима шовинизма и непоштовања различитости.

Све је још апсурдније ако се зна да се у Словенији дигла вика и повика протеклог викенда јер је на десетине у црно обучених младих неонациста из паравојне организације "Словеначка одбрамбена стража" парадирало усред Љубљане узвикујући пароле против миграната и на ужас посетилаца продефиловало и кроз мултикултурни гастрономски сајам "Отворена кухиња".

Све то је био наставак претходне акције исте милитантне групе која је 20. маја на свом Инстаграм профилу објавила снимак неког несретног мигранта који им је пао шака, па су га прилепили уз канделабар у словеначкој престоници.

Иако би поређења морала да буду сама по себи неизбежна, тада се нико није
сетио да опомене згрануту јавност да је словеначка десничарски радикализована младеж идеју за речени подухват са канделабром ископирала са улица украјинских градова.

"И сада је Словенија доживела", огорчено закључује један од ретких критичара спорног отказивања наступа примабалерине Захарове, "да јој културну политику креирају шовинисти из Укрорајха".

image