Свет

Пољска и САД покренуле групу која се супротставља "руским дезинформацијама"

Специјални изасланик и координатор Глобалног центра за ангажовање Стејт департмента Џејмс Рубин најавио је почетак рада Украјинске комуникационе групе (УЦГ) са седиштем у Варшави
Пољска и САД покренуле групу која се супротставља "руским дезинформацијама"Getty © Karol Serewis

САД и Пољска су у понедељак покренуле рад групе са седиштем у Варшави како би се "супротставиле руским дезинформацијама о рату у Украјини", саопштио је Стејт департмент, преноси сајт "Еурактив".

Специјални изасланик и координатор Глобалног центра за ангажовање Стејт департмента Џејмс Рубин најавио је почетак рада Украјинске комуникационе групе (УЦГ) са седиштем у Варшави.

Како се наводи у саопштењу Стејт департмента, "УЦГ ће окупити партнерске владе које треба да координишу размену информација, промовишу тачно извештавање о Украјини и разоткрију манипулације са информацијама иза којих стоји Кремљ".

Рубин је рекао да ће група, која укључује десетак представника, радити у згради Министарства спољних послова у Варшави.

"Земље које учествују и овој иницијативи су Украјина, Канада, Финска, Француска, Немачка, Италија, Летонија, Литванија, Пољска и Словенија", додао је Рубин, а у раду ће учествовати и НАТО и Европска служба за спољне послове, која представља огранак спољне дипломатије ЕУ.

"Верујемо да ће десетак људи који седе у истој просторији повећати нашу способност да одговоримо на информациони рат Русије о рату у Украјини", изјавио је представник Стејт департмента.

Пољска представља главну земљу НАТО-а за транспорт западног оружја и муниције у Кијев.

Како се тврди у Варшави, пољска државна новинска агенција ПАП, која је прошлог месеца објавила да ће Пољаци бити мобилисани да се боре у Украјини, била је "мета вероватног руског сајбер-напада".

Рубин је изјавио да је Варшава идеалан партнер за ову иницијативу, јер "и Пољска и САД подједнако озбиљно схватају претњу од дезинформација", и додао да "Русија троши милијарде долара за манипулације у глобалном информационом простору."

image