Србија и Балкан

Предмет "државни удар": Специјални тужиоци тражили да се Мандић и Кнежевић осуде на по пет година

Тужиоци су предложили суду да се организатори криминалне групе руски држављани Едуард Шишмаков осуди на 15 година затвора, а Владимир Попов на 12 година
Предмет "државни удар": Специјални тужиоци тражили да се Мандић и Кнежевић осуде на по пет година© R.R./ATAImages

Неколико сати трајало је јуче у Вишем суду у Подгорици изношење завршних речи специјалних тужилаца Зорана Вучинића и Синише Милића у поновљеном судском поступку у предмету познатом као "државни удар". Почело је у осам сати, а завршено је нешто после 17 часова. Тужиоци су предложили суду да се организатори криминалне групе, руски држављани Едуард Шишмаков осуди на 15 година затвора, а Владимир Попов на 12 година, пишу "Вијести".

Затражили су да се бивши командант српске Жандармерије Братислав Дикић осуди на јединствену казну од осам година затвора. За Предрага Богићевића и Немању Ристића предложено је у завршној речи казна од по седам година затвора.

За лидере бившег Демократског фронта (ДФ) Андрију Мандића и Милана Кнежевића, тужиоци су затражили по пет година затвора.

За окривљену Бранку Милић је предложена казна од стране тужилаштва три године затвора, док је за Милана Душића и Србољуба Ђорђевића затражено по годину и шест месеци, а за Драгана Максића година и девет месеци затвора.

За возача бивших лидера Демократског фронта Михаила Чађеновића, тужилац је затражио годину и шест месеци затвора, док је за Кристину Христић предложено изрицање условне казне.

Тужиоци су прочитали завршну реч коју је припремила заступница оптужбе Јелена Протић, која је на боловању. Специјално тужилаштво је у целости остало при ранијој оптужници и затражило од специјалног већа којим председава судија Зоран Радовић да окривљене огласи кривим и казни по закону.

Тужилац Вучинић је незнатно изменио и прецизирао оптужницу, али је правна квалификација кривичних дела остала неизмењена.

Неколико сати детаљно су прочитали и анализирали одбране окривљених, исказе саслушаних сведока као и сведока сарадника Саше Синђелића. Подсетили су на материјалне доказе који се налазе у списима предмета. Сматрају да су одбране окривљених оповргнуте исказима саслушаних сведока и проведеним доказима на главном претресу, а посебно исказом сведока сарадника Саше Синђелића.

Оптужница је подигнута против Шишмаков Едуарда , који је у бекству, Владимира Попова, држављанина Руске Федерације, Братислава Р. Дикића, Предрага С. Богићевића, у бекству, Немање М. Ристића, Милоша Г. Јовановића, Србољуба Т. Ђорђевића, Кристине Р. Христић, Бранке Ј. Милић, Милана Ж. Душића, Драгана М. Максића, Михаила М. Чађеновића, возача лидера ДФ-а, као и Андрије В. Мандића и Милана Д. Кнежевића.

Према наводима оптужнице, окривљени Шишмаков и Попов су извршили кривично дело стварање криминалне организације, као и окривљени Дикић, Богићевић, Ристић, Јовановић, Христић, Милић, Душић, Максић, Ђорђевић, Чађеновић, Мандић и Кнежевић. Окривљени Шишмаков и Попов су као саизвршиоци извршили кривично дело тероризам у покушају, а окривљени Дикић, Богићевић и Ристић извршили су кривично дело тероризам у покушају путем помагања.

Трећом тачком оптужнице је представљено да је окривљени Шишмаков извршио кривично дело припремање дела против Уставног уређења и безбедности Црне Горе извршеног путем подстрекавања.

У ранијем поступку, сви оптужени су осуђени. Прихватајући жалбе адвоката одбране, Апелациони суд Црне Горе је укинуо осуђујућу првостепену пресуду у овом предмету.

"Веће је укинуло првостепену пресуду јер су у поступку њеног доношења и у самој пресуди почињене битне повреде одредаба кривичног поступка, а због којих се нису могли прихватити ни чињенични ни правни закључци у првостепеној пресуди, како у односу на постојање кривичних дела за које су оптужени оглашени кривим, тако и у односу на постојање њихове кривице за та дела", наведено је раније у саопштењу Апелационог суда.

Укинутом пресудом Мандић и Кнежевић осуђени су на по пет година затвора, због, како пише у оптужници, чланства у криминалној организацији од фебруара 2016. године. Организатори те групе – Руси Едуард Шишмаков и Владимир Попов, осуђени су укупно на 27 година затвора. Бивши командант српске Жандармерије Братислав Дикић осуђен је на јединствену казну од осам, а Предраг Богићевић и Немања Ристић на седам година затвора.

Истом одлуком, Србољуб Ђорђевић и Милан Душић осуђени су на по годину и по затвора, Бранка Милић на три године затвора, Драган Максић на годину и девет месеци затвора, док је Кристина Христић осуђена условно. Возач ДФ Михаило Чађеновић осуђен је на годину и шест месеци затвора. У оптужници пише да су двојица Руса организовали криминалну групу и врбовали остале чланове ради стицања незаконите добити и моћи, насилног рушења власти и проглашења изборне победе ДФ и спречавања Црне Горе да приступи НАТО алијанси.

Сви они су оптужени да су наводно планирали на дан парламентарних избора 16. октобра 2016. године насилно заузму Скупштину Црне Горе, као и да отму и убију тадашњег премијера Црне Горе Мила Ђукановића.

image