Србија и Балкан

Усклици из Тиране: "Рама,oдлази!", "Oво је држава дроге и криминала"

Опозициони лидер Саљи Бериша, који је током протестне шетње био физички нападнут, позвао је у више наврата на Рамин одлазак
Усклици из Тиране: "Рама,oдлази!", "Oво је држава дроге и криминала"© Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Неколико хиљада грађана окупило се на протестима у центру Тиране које су предводили лидери опозиционих албанских странака Демокртске партије и Партије Слободе, Саљи Бериша и Иљир Мета.

Током протеста су се могли чути узвици "Рама одлази!", али и видети транспаренти са натписима "Ово је држава дроге и криминала", као и заставе Албаније и ЕУ, преноси портал "Косово онлајн".

Окупљање је почело у подне на Скендербеговом тргу, одакле су демонстранти отишли испред кордона полиције у Булевару мученика нације где је била постављена бина.

Некадашњег председника Албаније Саљиа Беришу је током протестне шетње напао један тридесетједногодишњи мушкарац, ударивши опозиционог лидера песницом у лице и раскрваривши му нос.

Беришино обезбеђење је предало нападача полицији, након чега је саопштено да је реч о Гентију Шеху из Тепелене, психички неурачуњивој особи.

По завршетку шетње, Бериша се са бине обратио демонстрантима.

Он је говорио о многим проблемима са којима се Албанија суочава током владавине Едија Раме и затражио одлазак Раме и актуелних власти.

На протесту кратак говор одржао је и Иљир Мета, нагласивши колико је важно да се лидери који бораве у Тирани на самиту ЕУ-Западни Балкан упознају са проблемима с којима се Албанија суочава, као што су криминал и корупција.

По завршеном митингу присталице опозиције испратиле су лидере до седишта странака. Саљи Бериша се још једном обратио новинарима и присталицама са степеништа испред ДП, рекавши да је владавини Социјалистичке партије и Едију Рами дошао крај.

На конференцији за новинаре одмах по повратку у странку Бериша је изјавио да је особа која га је напала агент криминалистичке полиције и оповргао саопштење Државне полиције да се ради о болесној и неурачуњивој особи.

image