Србија и Балкан

Криза идентитета после пописа у Албанији: Да ли су се Македонци због бугарске пропаганде "покрстили"

Председник Владе Северне Македоније Христијан Мицкоски је оптужио претходну Владу СДСМ и ДУИ да су оставили простор за деловање бугарске пропаганде и поставио питање да ли ће Албанија сада добити услов да Бугари буду у преамбули албанског Устава, као што се то тражи од РСМ
Криза идентитета после пописа у Албанији: Да ли су се Македонци због бугарске пропаганде "покрстили"Getty © stock photo/Westend61

Председник Владе Северне Македоније Христијан Мицкоски коментарисао је данас резултате прошлогодишњег пописа у Албанији, према којима је број Македонаца у тој земљи преполовљен, а број Бугара, који је први пут обухваћен пописом је значајан.

Према последњем попису становништва у Албанији из 2023. године, у тој земљи живи 2.281 Македонац. Према истим резултатима 7.957 се воде као Бугари, иако је ово први попис којим је обухваћена бугарска мањинска заједница у Албанији. У свих 11 до сада спроведених пописа, ниједан становник Албаније се није изјаснио као Бугарин.

Христијан Мицкоски је оптужио претходну Владу СДСМ и ДУИ да су оставили простор за деловање бугарске пропаганде и поставио питање да ли ће Албанија сада добити услов да Бугари буду у преамбули албанског Устава, као што се то тражи од РСМ.

"Ми као држава треба да водимо рачуна о понашању са друге стране граница, не само у комшилуку, већ свуда у свету. Жао ми је што се то дешава, али кривац има име и презиме, а то је власт СДСМ и ДУИ. Бугарска влада својом пропагандом само користи празан простор који су су јој они оставили", рекао је Мицкоски.

Додао је да је обавеза Владе РСМ да води рачуна о свим својим грађанима где год да живе, комшилуку или свету, укључујући и Македонце у Албанији. Мицкоски је најавио да ће их ускоро посетити.

"Ускоро бих волео да их посетим и отићи ћу да разговарам са њима. Желим да вратим поверење, у њихове корене у њихову македонску антропологију, у македонски језик и све оне атрибуте који долазе са идентитетом, које они са поносом чувају, и поносан сам што имамо такву нашу браћу и сестре на другој страни границе. Ми као држава учинићемо све да заштитимо њих, њихове вековне домове и њихов идентитет", навео је Мицкоски одговарајући на питања новинара, пренели су скопски медији.

Та асимилациона политика, како је рекао, источног суседа није усмерена само према Македонцима.

"Ако видите бројке, видећете да то погађа велики део остатка грађана Албаније. То је нешто што мислим да треба озбиљније анализирати. И сада се поставља питање, пошто је у Албанији скоро три пута више оних који се изјашњавају као део бугарске заједнице, да ли ће и Албанија добити захтев да они буду у преамбули албанског устава. Или тај услов важи само за нас", рекао је Мицкоски и достао да би баш волео да види каква ће бити реакција.

Јер, како истиче, не види логику зашто би то важило за РСМ, а не и за Албанију, где им има три пута више.

"Тим питањима треба приступити веома пажљиво", рекао је македонски премијер.

МИП Македоније протеклог викенда је реагујући на резултате пописа саопштио да они не одражавају на адекватан начин број етничких Македонаца у Албанији.

Министарство је позвало амбасадора Данча Марковског на хитне консултације како би се разјаснили недостаци и недоследности у овом процесу.

Удружења македонске мањинске заједнице у Албанији су такође реаговала захтевом да се попис становништва понови.

image