Србија и Балкан

Принудни попис на Космету: Казна до 10.000 евра за оне који одбију да учествују

Све српске странке са КиМ противе се учешћу Срба у попису становништва
Принудни попис на Космету: Казна до 10.000 евра за оне који одбију да учествујуGetty © Erkin Keci/Anadolu Agency

Казне за оне који одбијају да учествују у попису на Косову и Метохији износиће и до 10.000 евра, рекао је извршни директор преноси Агенције за статистику у Приштини Авни Кастрати, преноси "Газета експрес"

Кастрати је на конференцији за новинаре пред почетак рада теренских тимова за попис становништва рекао да ће грађани бити кажњени ако се не попишу и додао да се очекује да ће број становника на попису бити мањи него 2011. године.

"Због наталитета и миграција, очекује се да ће на 'Косову' бити мање становништва у односу на попис из 2011.године. Попис становништва ће се одржавати сваког дана, осим понедељка. Дакле, то је законска обавеза, а не избор. Казна ће бити и до 10.000 евра", рекао је Кастрати.

Данас је на Косову И Метохији почео попис становништва, у оквиру кога ће се прикупљати подаци о броју становника, социјалним и друштвеним условима живота. Попис ће трајати до 17. маја, а пописивачи у јужној српској покрајини радиће и викендом, када су грађани код куће.

Све српске странке са КиМ противе се учешћу Срба у попису становништва, јер сматрају да није тренутак да се учествује у том процесу док се над припадницима српског народа врши институционално насиље, док им се крше људска права и отимају све ингеренције.

У одвојеним саопштењима, Српска листа, Партија косовских Срба, Српска демократија и Српски народни покрет, позвале су на одлагање пописа.

image
VV inauguration
banner