Србија и Балкан

САД разочаране избором Додика и Чаваре на руководеће позиције у БиХ

САД разочаране именовањем особа са њихових "црних листа" на положаје у БиХ
САД разочаране избором Додика и Чаваре на руководеће позиције у БиХwww.globallookpress.com © Borislav Zdrinja/Xinhua

Амбасада САД у Сарајеву изразила је разочарање зато што су особе са њихове "црне листе" заузеле високе позиције на власти у Босне и Херцеговине.

Маринко Чавара (ХДЗ) именован је за заменика председника Представничког дома Паралмента БиХ, а Милорад Додик (СНСД) за председника Републике Српске, а обојица су на "црној листи" САД.

"Разочарани смо именовањима и избором санкционисаних појединаца на руководеће позиције", рекли су за Н1 кратко из Амбасаде САД у БиХ.

Чавара је завршио на америчкој "црној листи" због блокирања формирања Владе Федерације БиХ и именовања судија Уставног суда ФБиХ. Чавара је стављен на листу и због одговорности за или саучесништво, због директног или индиректног учешћа у активностима или политикама које подривају демократске процесе или институције на Западном Балкану.

Додик је америчкој црној листи од 2017. године због непоштовања одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине о забрани организовања референдума, подсећа Танјуг.

Kасније су му те санкције проширене, због, како су навели, "дестабилизујуће коруптивне активности и покушаја урушавања Дејтонског мировног споразума, што мотивисано властитим интересом, угрожава стабилност Босне и Херцеговине и целе регије".

image
VV inauguration
banner