Србија и Балкан

И Њу Хемпшир хоће да се отцепи од Америке

После Тексаса, Луизијане, Калифорније и Аљаске – и Њу Хемпшир више не би да буде део САД
И Њу Хемпшир хоће да се отцепи од Америке© Jessica Rinaldi/The Boston Globe via Getty Images

Њу Хемпшир се придружио све дужој листи држава које су покренуле сопствене сецесионистичке, јавља "Њузвик", додајући да је покрет "НХегзит" посвећен идеји стварања "слободне, независне и просперитетне нације".

"У Вашингтону има 2,5 милиона неизабраних бирократа и они су одговорни за довлачење нације на ивицу банкрота. И не само то, већ сваке године извлаче новац из новчаника пореских обвезника, газећи права грађана Њу Хемпшира", изјавила је Карла Герике, лидер организације.

И неколико других држава има покрете за независност, а уз најпознатији "Текзит" (позив на сецесију Тексаса), слична убеђења негују се и у Калифорнији, на Аљасци, у Луизијани и Флориди.

Герике је раније за "Њузвик" рекла да је сецесија "идеја чије је време дошло и одраз фрустрације коју осећају сви у политичком спектру".

Широм земље, државе имају сопствене разлоге због којих желе да изађу из уније, али је несклоност великој влади кључна у многим покретима.

Неки државни покрети имају већу подршку од других. Тако на Аљасци, чак 36 одсто становника подржава идеју да постану независна нација.

Прошле године, републиканка из Представничког дома Марџори Тејлор Грин рекла је да би могло доћи до "националног развода" између републиканских и демократских држава, што би могло довести до одузимања овлашћења савезној влади.

Широм Сједињених Држава, 23 одсто Американаца подржава излазак њихове државе из уније, а 51 одсто каже да се противи.

Да ли је сецесија реална?

Иако је подршка независним државним покретима порасла последњих година, професор Вилијам Хол је рекао да то и није тако правно изводљиво.

"Клаузула о држављанству четрнаестог амандмана држава имплицира да не постоји право на прекидање везе између америчког држављанина и националне владе путем сецесије или на други начин", рекао је за Хол.

Правно гледано – нечије америчко држављанство не би престало чак ни ако живи у земљи која се отцепила од уније. То значи да би грађани, на пример, морали да и даље плаћају порезе.

"Оправдање сецесионистичких покрета у Сједињеним Државама најчешће је било укорењено у веровању у тумачење Декларације о независности, која се позива на право народа да укине владу, када влада, према неким тумачењима, не испуни своје обавезе према народу", додаје он.

image