Свет

Текзит све ближи: Због кризе на граници све више Тексашана за отцепљење

И неодлучни бирачи све су склонији да на хипотетичком гласању подрже независност Тексаса, тврди тексашки националиста
Текзит све ближи: Због кризе на граници све више Тексашана за отцепљење© Tanjug/AP Photo/Eric Gay

Текзит би "могао бити ближи него што мислимо", каже за "Њузвик" председник Тексашког националистичког покрета Данијел Милер, који већ дуже време води кампању да ова држава постане потпуно независна нација.

Након што су федералне власти одлучиле да уклоне жилет жицу постављену дуж државне границе, тексашки гувернер Абот истакао да се позива на "уставна овлашћења Тексаса да се брани и заштити" од "инвазије" миграната, а 25 других републиканских гувернера је објавило заједничку изјаву у којој изражавају своју подршку његовом ставу.

Све ово иде на руку заговорницима независности Тексаса, па тако Милер каже да је Аботова политика "заправо Тексас који се залаже за наша права, закон и наш суверенитет".

"Налазимо се у тачки у којој је Текзит свима на уму, и онима који су за њега и онима који су против. Боримо се да добијемо оно о чему смо одувек причали, а то је гласање о томе да Тексас постане самоуправна независна нација", истиче Милер за "Њузвик".

Подршка 25 републиканских гувернера Аботу, наводи га, каже, да се запита постоје ли шире пукотине у америчкој унији.

"Да ли то онда значи да ћемо гледати отцепљење не само Тексаса већ и преосталих држава, оних осталих 25, и шта то значи за Унију? Интересантна су времена. И мислим да идемо ка тренутку када све ово постаје више од уставне кризе", указује Милер.

Он је уверен да сукоб на граници наводи све више Тексашана да дају глас "за" на хипотетичком гласању о томе треба ли ова држава да буде независна.

"Тренутно стање на граници је довело до две ствари. Прво, претворило је значајан број неодлучних бирача у гласаче 'за' независност. Чини се да је такође утицало и на активирање значајног броја неодлучних бирача и гура их да подрже Текзит", уверен је саговорник "Њузвика".

image