Свет

Уочи Олимпијски игара: Вода веома загађена, а министарка плива у Сени (ВИДЕО)

Министарка спорта Француске запливала је у Сени како би доказала да је река довољно чиста и да могу да се одрже такмичења у њој у оквиру Олимпијских игара
Уочи Олимпијски игара: Вода веома загађена, а министарка плива у Сени (ВИДЕО)© Tanjug/Ministry Of Sport, Olympic And Paraolympic Games via AP

Француска министарка спорта Амели Удеа Кастера пливала је данас у реци Сени, како би доказала да је та река у Паризу довољно чиста и да је све спремно за такмичења у пливању на предстојећим Олимпијским играма.

Такмичења у пливачким дисциплинама на Олимпијским играма биће одржане у Сени, преноси "Фигаро" и наводи да су такмичења у Сени одржана и током Олимпијских игара у Паризу 1900. године.

Градоначелница Париза Ан Идалго, која се залагала за кампању чишћења често загађене Сене, такође је обећала да ће пливати у Сени поводом предстојећих Олимпијских игара.

Сена је "звезда" ОИ јер ће уз њу и на њој бити свечаност отварања, а потом и такмичења.

За сада узорци воде Сене не одговарају стандардима за Летње олимпијске игре које ће у Паризу бити од 26. јула до 11. августа, изјавио је регионални префект Марк Гијом али је додао да је ипак уверен да ће бити могућа и олимпијска такмичења на води.

Навео је да је Сена по узорцима воде од 16. јуна – месец и по пре почетка Олимпијских игара (ОИ), била превише загађена по критеријумима утврђеним за такмичења на води.

Власти у Паризу и ширем подручју саопштиле су да је повећања водостаја због кишног времена по којем је у реку доспео материјал с обала, допринео да порасте концентрација загађења, нарочито бактерије ешерихије коли у води.

"Квалитет воде је деградиран због неповољног хидролошког и метеоролошког контекста – киша, велики проток, мало сунца, температуре неусклађене са сезонским стандардом", навеле су власти и додале да велики проток реке набујале због кише не побољшава квалитет воде.

image