Свет

Дан уочи гласања: ЕУ суд против Урсуле фон дер Лајен због ковид вакцина

Европска комисија ускратила податке о куповини ковид вакцина
Дан уочи гласања: ЕУ суд против Урсуле фон дер Лајен због ковид вакцинаGetty © Photo by Thierry Monasse/Getty Images

Европски суд пресудио је да Европска комисија није дозволила довољан приступ јавности о уговорима о куповини вакцина против ковида 19 током пандемије будући да је цензурисала делове поменутих докумената.

Судска одлука донета је дан уочи гласања у Европском парламенту о томе да ли ће Урсула фон дер Лајен поново бити изабрана за председницу Европске комисије, за шта јој је потребна подршка 361 европосланика, преноси Политико.

Случај је покренула група посланика Зелени, који су желели да провере низ уговора које је ЕК потписала с произвођачима ковид вакцина 2021. године и с њима повезане документе а пошто им је омогућен само ограничен приступ истима.

То што документација није била комплетна, а њени делови уз то редиговани, Комисија је објашњавала тиме да су морали да се заштите комерцијални интереси, као и приватни подаци.

Европски суд је утврдио и да Комисија није пружила доказе да би шири приступ документима поткопао комерцијалне интересе предузећа.

Тужилаштво Европске уније покренуло је истрагу о набавци милијарди доза вакцине против ковида 19 након објаве посланика да је председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен у тајности водила преговоре о набавци цепива с извршним директором "Фајзера" Албертом Бурлом.

Такође, "Њујорк тајмс" је поднео тужбу против ЕК Европском суду правде због тога што је извршно тело ЕУ одбило да објави СМС поруке између Фон дер Лајенове и Бурле, тврдећи да је председника ЕК лично преговарала о европској куповини вакцина – споразум вредан невероватних 35 милијарди евра потписан је у априлу 2021.

image