Свет

Улога Урсуле фон дер Лајен у афери "Фајзергејт": Европски тужиоци преузели истрагу

Јавно тужилаштво истражује преписку између председнице Европске комисије и шефа компаније "Фајзер"
Улога Урсуле фон дер Лајен у афери "Фајзергејт": Европски тужиоци преузели истрагуGetty © Bernd von Jutrczenka

Европски тужиоци преузели су истрагу о преписци председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и генералног директора компаније "Фајзер" у случају вакцина против ковида, саопштио је портпарол тужилаштва у белгијском граду Лијежу, преноси "Политико".

Како показују документи у које је овај лист имао увид, истражитељи из канцеларије Европског јавног тужиоца (ЕППО) преузели су од белгијских тужилаца истрагу о "мешању Урсуле фон дер Лајен у јавне функције, уништавања СМС-порука, корупције и сукоба интереса."

Истрагу су почетком 2023. отвориле белгијске власти у граду Лијеж, након кривичне пријаве коју је поднео активиста Фредерик Балдан. Касније су се Баладану придружиле мађарска и пољска влада, али је пољска влада, после победе проевропске странке Доналда Туска, ушла у процес повлачења тужбе.

Тужба Балдана се односи на размену текстуалних порука између Фон дер Лајенове и шефа компаније "Фајзер" Алберта Бурле, уочи пописивања највећег споразума о набавци вакцина против ковида за ЕУ на врхунцу пандемије.

"Њујорк тајмс" је такође покренуо паралелну тужбу против Комисије након што је Урсула фон дер Лајен одбила да открије садржај порука.

Чињеница да ЕППО сада истражује случај омогућава да се додатно испита улога председнице Европске комисије у склапању договора о вакцини. Укупна вредност вакцина је процењена на преко 20 милијарди евра.

Деликатан тренутак за Фон дер Лајенову

Иначе, ЕППО води паневропске истраге о финансијским злочинима и могао би да затражи заплену телефона које је користила канцеларија Комисије.

Иначе, ово је деликатан тренутак за шефицу ЕУ, која очекује да ће добити нови мандат председнице Европске комисије. Комисија је до сада одбијала да открије садржај СМС порука, па чак и да потврди њихово постојање.

Договор, склопљен на врхунцу пандемије 2021, тада је поздрављен као победа Фон дер Лајенове. Међутим, ускоро је постала спорна колилина купљених вакцина. Крајем прошле године, откривено је и да се вакцинама у вредности од најмање четири милијарде евра изгубио сваки траг.

Председница Европске комисије је одбила да се о томе изјасни. Одговарајући на директно питање о несталим порукама, Фон дер Лајенова је тада рекла: "Све што је потребно већ је речено. Сачекајмо резултате."

Године 2022. године, ЕППО је објавила да разматра овај случај, али ово је први пут да је канцеларија Фон дер Лајенове директно доведена у везу са "Фајзером".

У међувремену је фармацеутски гигант "Фајзер" покренуо тужбе против Мађарске и Пољске.

Прошле године је Балдан, 36-годишњи белгијски активиста, поднео у Белгији кривичну пријаву у Белгији, тражећи да се истражи улога коју је у афери имала Урсула фон дер Лајен. Касније су уследиле тужбе европских влада, што даје тежину пријави коју је поднео Балдан.

Како тврде неименовани званичници, Мађарска, чији је премијер Виктор Орбан, уложила је жалбу поводом овог случаја.

Пољска је поднела тужбу прошлог новембра, потврдио је портпарол пољске владе, међутим, након избора у децембру, нова влада ради на повлачењу тужбе.

"Фајзер" је тужио и Мађарску и Пољску због тога одбијања да плате вакцине.

image