Свет

Еколошки активисти блокирали аеродром у Минхену

Минхенски аеродром затворен јер су се активисти "Последње генерације" залепили за писту
Еколошки активисти блокирали аеродром у Минхенуwww.globallookpress.com © IMAGO/Aaron Karasek

Због још једног протеста еколошких активиста затворена је једна од две писте на минхенском аеродрому. Према речима портпарола аеродрома, активисти групе "Последње генерације" залепили су се за писту, преноси "Шпигл".

"Активисти су били залепљени за писту северно од аеродрома. Очекивали су се поремећаји у ваздушном саобраћају", потврдио је портпарол Минхенског аеродрома. 

Еколошки активисти су покушали да уђу и у јужни део аеродрома, али их је у томе спречила полиција.

"Полиција је кренула у акцију великих размера. Полиција је од тада прекинула скуп, тренутно пушта активисте и приводи их", саопштено је из полицијског штаба "Горња Баварска-Север".

Група жели да буде спремна за "конструктивне разговоре"

Група еко-активиста "Последња генерација" је на Твитеру преузела одговорност за ову блокаду.

Активисти су продрли на берлински аеродром БЕР и тамо се "заглавили". Према писању листа "Билд", полиција је потврдила да су активисти добили приступ берлинском аеродрому. Још није јасно у којој мери се и овде могу очекивати поремећаји у ваздушном саобраћају.

"Последња генерација" је крајем новембра блокирала берлински аеродром готово два сата. То су учиниле две групе, од којих се свака састојала од неколико људи. Како је навела полиција, неки су били залепљени за земљу.

"Последња генерација" је навела да су се неки активисти возили бициклима. Зато је био обустављен рад на обе писте на аеродрому.

"Увек смо спремни за конструктивне разговоре, као јуче са баварским министром унутрашњих послова", изјавила је Еме ван Бален из "Последње генерације".

Осврнула се на разговор са министром унутрашњих послова Баварске Јоахимом Херманом наводећи да су, у суочавању са "климатским паклом", биле неопходне акције, а не само празне речи.

"Последња генерација" захтева од владе бољу заштиту климе и тражи, између осталог, ограничење брзине од 100 километара на сат на свим ауто-путевима.

image