Свет

Климатски активисти све екстремнији, блокирали берлински аеродром

На БЕР-у заустављен аеро-саобраћај
Климатски активисти све екстремнији, блокирали берлински аеродромGetty © Sean Gallup / Staff

Припадници групе "Последња генерација" блокирали су берлински аеродром БЕР.

По речима портпарола аеродрома, еко-активисти изашли су на две писте, једна је на Терминалу 5 који се више не користи а друга је активна у јужном делу аеродрома, тако да је ваздушни саобраћај био привремено обустављен, пише немачки "Билд".

Пошто су пресекли жичану ограду, држали су транспаренте и износили своје мотиве, што су уживо емитовали на Јутјубу. Шетали су се, неки су возили бицикле а потом су сели и шакама се залепили за писту. Десетак минута након почетка акције на снимку се видело да стиже полиција, а сат касније видео је уклоњен.

Огласили су се и на Твитеру: "Присталице 'Последње генерације' тренутно блокирају писту БЕР-а. Неки су залепљени за асфалт, други се возе бициклима преко ранжирне зоне, заустављајући ваздушни саобраћај. Пре уласка на БЕР обавестили су полицију."

Док су раније акције лепљења на улице пролазиле с новчаном казном, упадање на аеродромску писту је озбиљан прекршај и преступник може добити и шест месеци затвора, пише "Билд".

Припадници групе "Последња генерација" позвали су немачку владу да предузме драстичне мере да заштити климу и престане да користи фосилна горива. Прославили су се нападом пире кромпиром на слику Клода Монеа "Млинско камење" у музеју Барберини у немачком граду Потсдаму.

image