Свет

Премијер Новог Зеланда се извинио због злостављања деце у верским и државним установама

Од преживелих који су пријавили злостављање у верским институцијама, више од 60 одсто наводи да су злостављани у установама Католичке цркве
Премијер Новог Зеланда се извинио због злостављања деце у верским и државним установама© Hagen Hopkins

Након што је откривено да је око 200.000 деце, младих и одраслих злостављано у државним и верским установама током последњих 70 година, премијер Новог Зеланда Кристофер Луксон се извинио и обећао реформе.

Као и Нови Зеланд, Аустралија је открила широко распрострањено злостављање деце у државним и верским установама, пренео је Ројтерс.

Краљевска комисија која је истраживала злостављање, навела је да то није био случај "неколико трулих јабука".

Од преживелих који су пријавили злостављање у верским институцијама, више од 60 одсто наводи да су злостављани у установама Католичке цркве.

Католичка црква у САД је такође потресена безбројним скандалима сексуалног злостављања откако је лист "Бостон глоб" 2002. открио да су црквени званичници у Бостону деценијама систематски прикривали недолично сексуално понашање свог свештенства.

Током посете Канади 2022. године, папа Фрања је затражио опроштај за сексуално злостављање у католичким школама које су похађала деца урођеника.

Француско свештенство сексуално је злостављало више од 200.000 деце у последњих 70 година, наведено је у истрази објављеној 2021. године, у којој стоји да је Католичка црква предуго затварала очи пред том "пошасти".

Хиљаде новорођенчади умрло је у ирским домовима за неудате мајке и њихово потомство које је углавном водила Католичка црква од 1920-их до 1990-их, према истраживању из 2021. године, то је оцењено ужасном стопом смртности.

Шпанија је у априлу објавила да ће основати фонд, који ће највећим делом финансирати Католичка црква, за обештећење за око 440.000 жртава које је деценијама сексуално злостављало католичко свештенство, особље или наставници.

Португалска комисија коју финансира црква открила је прошле године да је свештенство сексуално злостављало најмање 4.815 малолетника током седам деценија, али аутори извештаја наводе да су њихови налази само "врх леденог брега".

Око 2.225 људи били су жртве сексуалног насиља у немачкој протестантској цркви у последњих осам деценија, наводи се у студији објављеној у јануару, упозоравајући да је скандал вероватно далеко дубљи.

Цела чилеанска бискупска конференција понудила је оставку 2018. након што је ватиканска истрага разоткрила широко распрострањено сексуално злостављање од стране свештеника и систематско заташкавање од стране црквених званичника.

Црквене истраге су са закашњењем откриле ужасавајуће злостављање унутар свештеничког реда Легионари Христа, а његов мексички оснивач Марсијал Масијел показао се као један од најозлоглашенијих педофила, који је злостављао и децу коју је тајно добио са различитим женама.

image