Свет

Шпанија оснива фонд за обештећење жртава католичког свештенства

Владин план, који би требало да траје до 2027. године, предвиђа још увек недефинисану формулу која би захтевала од цркве да "плати целу или знатан део компензације и обезбеди друге елементе симболичке репарације"
Шпанија оснива фонд за обештећење жртава католичког свештенстваGetty © Dan Kitwood

Шпанија ће основати фонд, који ће великим делом финансирати Католичка црква, за обештећење око 440.000 жртава, које је деценијама сексуално злостављало католичко свештенство, особље или наставници, изјавио је данас министар правде Феликс Болањос.

Шпански омбудсман за људска права је у октобру саставио извештај на основу анкетирања 8.000 људи, пренео је Ројтерс.

Он је препоручио оснивање државног фонда, оптужујући цркву за недостатак сарадње и настојања да "минимизира тај феномен".

Болањос је рекао новинарима да црква, која је била изузетно утицајна у шпанском друштву и политици, деценијама није успела да одговори на позиве плаћање репарација и да су њени одговори на извештај варирали у зависности од бискупије.

"Желимо да одговоримо како бисмо спречили, санирали и покушали да измиримо дуг који наше друштво дугује жртвама", рекао је Болањос.

Владин план, који би требало да траје до 2027. године, предвиђа још увек недефинисану формулу која би захтевала од цркве да "плати целу или знатан део компензације и обезбеди друге елементе симболичке репарације".

Болањос је рекао да ће његово Министарство преговарати са бискупима о доприносу цркве фонду и да има утисак да је спремна да сарађује.

Међутим, Шпанска бискупска конференција саопштила је да не може да прихвати план који искључује жртве сексуалног злостављања у другим организацијама јер представља "осуду целе цркве... бавећи се само делом проблема".

Црква је у новембру први пут саопштила да ће надокнадити штету жртвама чак и у случајевима који остану нерешени јер је свештеник који је сексуално злостављао жртву преминуо.

У суседном Португалу, црква је објавила овог месеца да ће исплатити надокнаду жртвама од случаја до случаја, што су злостављани критиковали.

image
VV inauguration
banner