Свет

Аеродром у Франкфурту због протеста климатских активиста обуставио све летове

Шест демонстраната залепило се за аеродромску писту, судећи по сликама које је објавила група која се наводно бори против климатских промена
Аеродром у Франкфурту због протеста климатских активиста обуставио све летовеwww.globallookpress.com

Аеродром у Франкфурту, најпрометнији у Немачкој, привремено је јутрос обуставио летове због протеста на аеродрому, саопштили су из аеродромске службе и немачке полиције.

"Моле се путници да за сада не долазе на аеродром и провере статус свог лета", саопштили су из аеродромске службе на платформи Икс.

Због акције климатских активиста, ваздушни саобраћај на аеродрому у Франкфурту је привремено обустављен, саопштио је портпарол немачке полиције. Према информацијама из полиције неколико демонстраната је рано јутрос ушло на аеродром и започели су протест, преносе немачки медији.

Група климатски активиста "Последња генерација" објавила је да је шест њихових чланова исекло заштиту ограду и на различитим локацијама на аеродромској писти протествовало са транспарентом "нафта убија", преноси Ројтерс. На фотографијама које су објавили, виде се активисти залепљени за аеродромску писту.

Немачки аеродром "Келн-Бон" суспендовао је летове на неколико сати у среду након што су се климатски активисти залепили за писту, док су власти спречиле сличне акције на другим европским аеродромима.

Активистичка група "Последња генерација" саопштила је да се пет особа залепило за асфалт и објавила слике својих чланова са рукама залепљеним за писту.

Они су навели да желе да немачка влада напусти споразуме око нафте, гаса и угља до 2030. године.

Група је саопштила да су "слични мирни, грађански протести на аеродромима" данас планирани широм Европе и Северне Америке.

image