Свет

Климатским активистима смета и музика: Немачка група прекинула концерт у Хамбургу

Мушкарац и жена из групе "Последња генерација" залепили су се лепком за диригентски подијум и окупљенима одржали предавање о глобалном загревању
Климатским активистима смета и музика: Немачка група прекинула концерт у Хамбургуwww.globallookpress.com © Jannis Grosse/Revomage Pictures

Активисти за борбу против климатских промена прекинули су концерт класичне музике у Елбфхилахрмонији у Хамбургу и извели још један необјашњив перформанс, пише "Тајмс".

Неколико минута пре него што је државни оркестар Саксоније требало да засвира чувена дела Лудвига ван Бетовена, мушкарац и жена из групе "Последња генерација" залепили су се лепком за диригентски подијум и окупљенима одржали предавање о глобалном загревању. Демонстранте, обучене у флуоресцентне прслуке, дочекала је видно незадовољна публика.

Чланица радикалне групе упозорила је да концерта у Хамбургу више неће бити уколико тај лучки град заврши под водом.

"Ако сада нешто не учинимо, бићемо саучесници у највећој катастрофи коју је човечанство икада доживело. Као што постоји само један Бетовенов виолински концерт, ми имамо само једну планету, чије границе толико злоупотребљавамо да су катастрофе изазване климатским променама све чешће и смртоносније", рекла је она.

Онемогућили хитну помоћ

Полиција је брзо реаговала и привела демонстранте, а концерт је настављен.

Група "Последња генерација" позната је по својим упитним методама изражавања незадовољства, али оне нису чак ни оригиналне. Ова скупина позајмљује тактике од британских колега из организација "Џаст стоп оил" и "Инсулејт Бритејн".

Екстремни активисти за борбу против климатских промена су пре неколико недеља блокирали путеве у Берлину и онемогућили службама хитне помоћи да дођу до жене које је тешко повређена у саобраћајној несрећи, која је касније и преминула. 

Према писању "Билда", спасиоци који су послати на место несреће, у којој је жена задобила повреде опасне по живот, увелико су каснили, па је на терен кренуло специјализовано возило за спасавање. Међутим, оно је упало у гужву која је настала након што су климатски активисти покушали да се залепе за тротоар. Након инцидента "Последња генерација" издала је саопштење у коме, између осталог, тврде да се "цео медијски систем окренуо против њих".

Због екстремних, и, по правилу необјашњивих видова протеста, активисти постају све омраженији у јавности. Чак су и политичари из немачке Зелене партије рекли да њихове акције одвлаче пажњу од озбиљне дебате о томе како смањити емисију угљен диоксида.

Музеји широм Европе морали су да пооштре мере безбедности због климатских активиста који незадовољство изражавају сулудим нападима на уметничка дела. На мети демонстраната нашле су се слике Ван Гога, Клода Монеа, Јана Вермера и других. У име борбе против климатских промена лепили су главе на ремек-дела, поливали их супом... Међутим, остаје нејасно шта су великани музичке и ликовне уметности скривили "Последњој генерацији" и њиховим саборцима.

image