Свет

Активисти праве хаос у Европи: Музеји појачали мере безбедности након напада на уметничка дела

Неколико музеја у Немачкој увело је забрану уношења торби и јакни, а мере безбедности појачали су и чувени француски Центар Жорж Помпиду и шпански народни музеј уметности Прадо
Активисти праве хаос у Европи: Музеји појачали мере безбедности након напада на уметничка делаwww.globallookpress.com © Martyn Wheatley/Keystone Press Agency

Музеји широм Европе пооштрили су мере безбедности због климатских активиста који своје незадовољство изражавају апсурдним нападима на чувена уметничка дела.

Последња на мети демонстраната била је слика Винсента ван Гога "Сејач" на коју су италијански активисти бацили супу од грашка, а потом се лепком залепили за зид. Ово није први напад на Ван Гогова платна због употребе фосилних горива и питања глобалног загревања. Прошлог месеца чувена слика "Сунцокрети" претрпела је мања оштећења када је на њу бачена супа у лондонској Националној галерији.

Храна је бацана и на "Стогове сена" Клода Монеа, "Девојку са бисерном минђушом" Јана Вермера, док је напад на Пола Гогена у париском музеју Орсеј спречен.

Неколико музеја у Немачкој увело је забрану уношења торби и јакни, а мере безбедности појачали су и чувени француски Центар Жорж Помпиду и шпански народни музеј уметности Прадо, јавља шведска телевизија СВТ.

Предводници напада на ремек дела најчешће су чланови еколошке групе за заштиту животне средине "Џаст стоп ојл". Откако је покренута у фебруару 2022. године, ова група грађанског отпора организовала је широки спектар протестних акција – од оштећивања уметничких ремек-дела до блокирања саобраћаја. Њихови бесмислени потези изазвали су бес широм Европе и подигли велику буку у медијима.

Директор Музеја уметности у Гетеборгу Патрик Стеорн изјавио је за СВТ да је ова шведска галерија појачала мере безбедности, али није прецизирао на који начин. Напоменуо је да је "мало тешко разумети зашто културно наслеђе бива изложено оваквим протестима". Стеорн је такође позвао на сарадњу друштвених покрета и музеја, како би заједно подигли свест о климатским питањима.

Холандска полиција ухапсила је крајем октобра троје климатских активиста након што је један од њих покушао да залепи главу за светски-познато ремек-дело Јана Вермера "Девојка са бисерном минђушом". Међутим, чувари у холандском музеју нису интервенисали, већ су немо посматрали сцене које су им се одвијале пред очима и чак стрпљиво сачекали да активисти одрже говор.

Након инцидента портпарол музеја изјавио је за "Гардијан" да чувари нису претресали посетиоце и да се "протестне акције никада не могу у потпуности спречити".

Чланови групе "Џаст стоп ојл" раније ове недеље окупили су испред резиденције британског премијера у Лондону и најавили обуставе протестних акција, како "би дали времена влади да размотри предлог о забрани свих нових пројеката повезаних са нафтом и гасом".

Активисти на стубу срама након трагедије у Немачкој

Екстремни активисти за борбу против климатских промена блокирали су почетком новембра путеве у Берлину и онемогућили службама хитне помоћи да дођу до жене која је тешко повређена у саобраћајној несрећи. Медији су данас објавили да је жена преминула, а лидери странке Савез 90/Зелени оптужили демонстранте да угрожавају животе својих суграђана.

Према писању "Билда", спасиоци који су послати на место несреће у којој је жена задобила повреде опасне по живот су увелико каснили, па је на терен кренуло специјализовано возило за спасавање. Међутим, оно је упало у гужву која је настала након што су климатски активисти покушали да се залепе за тротоар.

Немачки медији јавили су да је колапс у саобраћају можда изазвала "Последња генерација", група климатских активиста који су се последњих месеци супер лепком лепили за путеве и владине зграде.

Група је данас издала саопштење у коме, између осталог, тврде да се "цео медијски систем окренуо против њих.

"Знамо да је наш протест непријатан на много начина. Свакодневно упозоравамо људе на оно што бисмо сви желели да игноришемо", додали су.

Вицеканцелар и члан странке зелених Роберт Хабек упозорио је након трагедије на несмотрене акције демонстраната.

"Свако ко ризикује здравље и живот других губи сваки легитимитет, али и штети самом климатском покрету. Протести поједних група сада раде управо то", изјавио је Хабек.

image