Свет

Педофилија на Би-Би-Сију: Колико је превише да би било случајно?

Након што је био суспендован са посла због оптужби за поседовање дечје порфнографије, водитељу британске медијске куће наводно су повећали плату за 40.000 фунти
Педофилија на Би-Би-Сију: Колико је превише да би било случајно?© RT Balkan/Getty Images

Умро је витез, велики хуманитарац, пријатељ краљевске породице и омиљено британско ТВ лице, писали су медији 2011. поводом смрти познатог водитеља Би-Би-Сија и Ди-Џеја Џимија Савила.

Само неколико месеци касније, "ниоткуда" је откривено да је Савил годинама сексуално злостављао децу, али и старе и болесне људе. Процењено је да је број његових жртава био око 500. Тадашњи британски министар здравља Џереми Хант саопштио је да су особе које је Савил злостављао имале између пет и 75 година. Британски медији су преносили да је најмлађа жртва водитеља којег је краљица Елизабета прогласила витезом и који је раније описиван као великодушни филантроп, имала свега две године.

Историја се сада понавља: британском медију је поново "промакло" да пред носом имају педофила. Водитељ Би-Би-Сија Хју Едвардс који је последњих година преносио најважније догађаје у Британији, укључујући референдум о брегзиту, смрт краљице Елитабете II и крунисање краља Чарлса III, јуче се изјаснио кривим за поседовање и дељење дечје порнографије

Из Би-Би-Сија су, наравно, саопштили да "су сви били у шоку и да нико није знао појединости догађаја", те да је "полиција само дошла и открила да је ухапсила Едвардса". Тада су им наводно поручили да не објављују ништа о случају, а прве информације о водитељу који је ухапшен због дечје порнографије открио је таблоид "Сан".

Нова британска министарка културе Лиза Нанди, међутим, сада истражује упитне потезе шефова Би-Би-Сија у случају Хјуа Едвардса, од наводних игнорисања ранијих притужби и упозорења на проблематичног запосленог, до повећања плате (и уједно пензије) од 40.000 фунти Едвардсу након што је био суспендован са посла због оптужби, открио је "Индепендент".

Неславна историја Би-Би-Сија када је у питању запошљавање и скривање злостављача деце се, нажалост, ту не завршава.

Бивши водитељи из британске медијске куће Стјуарт Хол И Ролф Харис такође су 2013, односно 2014. године, проглашени кривим за сексуалне злочине против малолетника. 

Иако је дефинитивно необично да овакви велики случајеви годинама остану неоткривени у медијској кући у којој раде стотине истраживачких новинара, све бисмо и могли да отпишемо као злосрећну случајност, да Би-Би-Си у међувремену није имао још неколико скандала повезаних са педофилијом. 

Прошле године је светом одјекнула вест да Би-Би-Си својим средствима планира да обнови статуу вајара Ерика Гила, за кога је (погађате, након његове смрти) откривено да је дуго година континуирано злостављао своју децу, био у инцестуозном односу са рођеном сестром и сексуално злостављао породичног пса.

Статуа се налази на фасади седишта Би-Би-Сија и приказује обнаженог дечака у загрљају старца, наводно Аријела и Проспера из Шекспирове "Буре" (у Шекспировом комаду Аријел није приказан као дечак, већ је просто описан као дух толико мали да може да стане у цвет звончић). 

Да све буде још проблематичније, британски медиј се упркос аферама у прошлости није либио да на известан начин релативизује педофилију.

У чланку из 2020. године пренели су "исповест педофила" под насловом "Педофилима је потребна помоћ, не осуда". У тексту човек објашњава да је "педофилија поремећај", и да "не злостављају сви педофили децу".

"У педофилима увек постоје две супротстављене потребе: нагон да се почини злочин, и нагон да се буде нормалан. Већина педофила очајнички жели да те жеље нестану", пренео је тада Би-Би-Си причу човека који је наводно "терапијом успео да се излечи". 

image