Свет

Скандал на познатој америчкој дечјој телевизији: Годинама запошљавају осуђене педофиле

Калифорнија је 2012. усвојила закон којим се налаже провера прошлости за све који раде са децом глумцима, али га сви игноришу
Скандал на познатој америчкој дечјој телевизији: Годинама запошљавају осуђене педофиле© Bryan Bedder

Дечји телевизијски канал Никелодеон је запослио или сарађивао са пет осуђених злостављача деце и још два оптужена педофила, наводи се у судским записима и извештајима вести у које је увид имао "Дејли мејл".

Тројица осуђених злостављача представљена су у новој документарној серији ХБО о педофилији и злостављању у индустрији забаве за децу. Један од њих, вршилац дужности тренера Брајан Пек злостављао је звезду Никелодеона Дрејка Бела и због тога провео 16 месеци у затвору, а потом наставио да ради за Дизни канал, пре него што су руководиоци сазнали за његову пресуду.

Други, асистент продукције Џејсон Хенди, радио је за наводног злостављача Дена Шнајдера током касних 1990-их. Хенди је 2004. био у затвору због сексуалног злостављања деветогодишње девојчице и поседовања десетина хиљада слика дечје порнографије.

Када је полиција извршила претрес његове куће у Лос Анђелесу пронашла је дневник у којем је себе описао као "педофила пуног духа".

Езел Ченел радио је као аниматор у компанији Никелодеон све док није осуђен на седам година затвора 2009. због злостављања 14-годишњег дечака на сету. Такође, оптужен је да је намамио двојицу тинејџера на своје радно место, показао им порнографске садржаје и неприкладно их дирао. Њега је наводно ангажовала продукција, упркос ранијој пресуди за сексуално злостављање деце.

Двојицу осуђених сексуалних преступника "Дејли мејл" је идентификовао као агента за таленте Мартија Вајса који је починио "развратне радње" са клијентом у тинејџерским годинама, и тинејџерску звезду Коди Лонго, који је признао кривицу за злостављање деветогодишње девојчице 2021.

Калифорнија је 2012. усвојила закон којим се налаже провера прошлости за све који раде са децом глумцима. Међутим, режисер документарних филмова Гејб Хофман рекао је да Холивуд углавном игнорише овај закон, а чини се да државни и локални органи за спровођење закона немају много интереса да га спроводе.

"Сексуални преступници су радили са децом у Никелодеону и ако индустрија не направи промене више деце у Холивуду ће на крају бити злостављано", рекао је Хофман.

Портпарол Никелодеона рекао је британском "Дејли мејлу" да компанија истражује све формалне жалбе и да је посвећена "неговању безбедног и професионалног радног окружења без узнемиравања или других врста неприкладног понашања".

Никелодеон није једина компанија за забаву деце која је оптужена за скривање педофила. Након што је пет запослених у Дизнијевом свету ухапшено у две шире акције на Флориди 2022. године, шериф округа Полк Грејди Џад рекао је новинарима да "увек имамо Дизнијевог запосленог у притвору" након тога,

image