Свет

Немачка буџетска криза се вратила: Шолцова влада на климавим ногама

Министар финансија је довео у сумњу нацрт споразума о буџету за 2025. годину, обнављајући сукоб који прети да сруши владу канцелара Олафа Шолца
Немачка буџетска криза се вратила: Шолцова влада на климавим ногамаGetty © Omer Messinger / Stringer

Чинило се, барем накратко, да је немачка владајућа коалиција успела да избегне буџетску кризу која је дуго пратила владу канцелара Олафа Шолца.

Међутим, министар финансија Кристијан Линднер сада је бацио сумњу на оно што је почетком јула најављено као кључни компромис у вези са нацртом буџета за 2025.

"Сада се показало да постоје уставни ризици и питања конкретне имплементације", рекао је Линднер у интервјуу за јавни сервис ЗДФ.

Јулски нацрт споразума о буџету, постигнут након целоноћних преговора између Шолца, социјалдемократе (СПД), министра економије Роберта Хабека из Зелених и Линдера из фискално конзервативних Слободних демократа (ФДП), дочекан је са олакшањем у Берлину с обзиром на нерешиве разлике коалиционих партија по питању потрошње.

Договор је такође виђен као обавезан с обзиром на лош учинак немачке коалиције на европским изборима, на којима је Шолцов СПД забележио најгори резултат на националном гласању у више од једног века, док је подршка Зеленима пала за скоро половину. С обзиром на слабост коалиције, опстанак владе у великој мери зависи од тога да ли ће моћи да постигне коначни споразум о буџету без већег сукоба.

Линднерова најава сада може да доведе до таквог сукоба, наводи "Политико".

Експерти које је наручило министарство финансија закључили да је коалициони нацрт споразума о буџету у опасности да буде поништен, великим делом зато што планира да искористи 4,9 милијарди евра из Немачке националне развојне банке првобитно додељених за компензацију трошкова високих цена гаса.

Те процене, рекао је Линдер, значе да ће немачки лидери морати да се врате за сто како би поново преговарали о споразуму о буџету.

Политичари у друге две странке у немачкој коалицији огорчени су што је Линднер изашао у медије са овим проблемом и оптужили су га да их је "бацио под аутобус" како би се представио као "фискални јастреб".

"То можете видети само као самопромоцију", рекао је за немачку јавну телевизију Кевин Кунерт, генерални секретар СПД. У одвојеном телевизијском интервјуу, Кинерт је оптужио Линднера и ФДП да желе "да започну поновну дискусију о социјалној држави у Немачкој".

Линднерово понашање "премашује границу онога што је толерантно" унутар коалиције, рекла је председница СПД Саскика Ескен. Она је такође одбацила идеју да коалициони лидери морају суштински да преиспитају нацрт буџета за 2025.

Линднер је остао при своме, указујући да је немачка влада већ претрпела огроман ударац крајем прошле године када је уставни суд донео одлуку о пракси потрошње те владе која је направила огромну рупу у финансијама земље и онемогућила Шолцовој коалицији да настави да се ослања на мрежу "посебних фондова" ван главног буџета.

Та средства су омогућила коалицији да троши док је заобишла уставну дужничку кочницу, која ограничава савезни дефицит на 0,35 одсто БДП-а, осим у временима ванредног стања.

"Ја сносим политичку одговорност за наше државне финансије", рекао је Линднер и додао: "Једном сам пристао на коалициони компромис који је био климав и који је одбио уставни суд. То ми се неће десити други пут."

Да би избегла још један сукоб, влада ће вероватно морати да постигне нови нацрт споразума у наредним недељама. С обзиром на неслагање између политичара у три странке, остаје отворено питање да ли је нови споразум на дохват руке.

Потенцијално већа препрека биће у парламенту, где ће парламентарци све три владајуће странке морати да изнесу детаље коначног буџета до краја године.

image