Свет

И Турска би да тужи Израел за геноцид: "Бранићемо интересе Палестинаца"

Намеру Анкаре да се придружи тужби најавио је у понедељак турски министар спољних послова Хакан Фидан
И Турска би да тужи Израел за геноцид: "Бранићемо интересе Палестинаца"Getty © Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency

Турска је данас поднела документе Међународном суду правде за придруживање тужби Јужне Африке против Израела, изјавио је шеф правосудног одбора турског парламента Цунејт Јуксел.

"Пратићемо ову тужбу до самог краја, бранећи интересе Палестинаца. Турска се од данас придружује тужби против Израела подношењем досијеа", казао је Јуксел.

Намеру Анкаре да се придружи тужби најавио је у понедељак турски министар спољних послова Хакан Фидан.

Међународни суд правде у Хагу одржао је 16. и 17. маја расправу о захтеву Јужне Африке да укаже на додатне мере против Израела због операције јеврејске државе у Рафи.

Суд је 24. маја наредио Израелу да прекине своју војну операцију у Рафи и предузме кораке да осигура приступ Гази за мисије које истражују наводе о геноциду.

Јужна Африка се 10. маја обратила Међународном суду правде са хитним захтевом да предузме додатне мере против Тел Авива у вези са ситуацијом у Рафи због "промењених околности и нових чињеница", а подносилац представке је такође тражио да се прилагоде мере које је суд увео. 26. јануара.

Власти су тада наредиле Израелу да учини све што је потребно да спречи геноцид у Појасу Газе, казни позиве на геноцид над Палестинцима, обезбеди проток хуманитарне помоћи становницима те области и обезбеди очување доказа у вези са оптужбама за почињење дела против Палестинаца.

Истовремено, суд УН није обавезао Израел да прекине своју војну операцију у појасу Газе, што је Јужна Африка тражила у својој тужби.

Крајем децембра 2023. године, Преторија је Међународном суду правде у Хагу поднела тужбу против Тел Авива по Конвенцији о геноциду због ситуације у Појасу Газе, позивајући суд да предузме привремене мере против израелских власти.

Јужна Африка је указала да су акције јеврејске државе против становника палестинске енклаве "кршење обавеза из Конвенције о геноциду".

image