Свет

Тајновитом владару из Абу Дабија УЕА дугују свој успон: Ko je шеик Тахнун бин Зајед ел Нахјан?

Најбогатија породица на свету продубљује економску сарадњу с Русијом, Индијом, Египтом, Кином, Турском, Индонезијом и Израелом, а улагања мистериозног шеика често подржавају политичке напоре његовог брата – председника УАЕ Мухамеда бин Заједа
Тајновитом владару из Абу Дабија УЕА дугују свој успон: Ko je шеик Тахнун бин Зајед ел Нахјан?www.globallookpress.com © Pavel Bednyakov/Kremlin Pool

Најбогатија породица на свету, између осталог, управља Уједињеним Арапским Емиратима и значајним делом светских резерви нафте, поседује фудбалски клуб Манчестер сити, десетак палата, највећу суперјахту на свету, улаже у Ријанин бренд доњег веша, али и Спејс екс Илона Маска.

Како богатство Ел Нахјанових расте, расте и политичка моћ УАЕ у региону и свету, пише "Блумберг" и наводи су Емирати под вођством шеика Мухамеда бин Заједа ел Нахјана додатно учврстили и ојачали своју спољну политику.

УАЕ и Русија тренутно сарађују како би одржали стабилност тржишта нафте након што је Запад ограничио цену руске нафте, а на састанку лидера УАЕ и председника Руске Федерације Владимир Путина у октобру потврђен је даљи развој руско-емиратске сарадње у областима трговине, економије и енергетике.

Како преноси "Блумберг", породица Ел Нахјан продубљује економску сарадњу са Индијом, Египтом, Кином, Турском, Индонезијом и Израелом, а улагања "тајновитог владара из Абу Дабија", шеика Тахнуна бин Заједа ел Нахјана, врло често подржавају политичке напоре његовог брата, владара УАЕ шеика Мухамеда бин Заједа. 

Окружен раскошом и богатством, Тахнун бин Зајед ел Нахјан се држи ван центра пажње чиме потврђује своју важност, пише "Блумберг".

То ипак не зауставља шапутање и кружење гласина о мистериозном владару који управља великим делом породичног богатства. 

Није тајна да су Ел Нахјанови богати, објашњава "Блумберг", али су улагања у све, од Ријанине линије доњег веша до водећих технолошких компанија и брзе хране подигла богатство породице на нове висине.

Богатство породице се сада процењује на најмање 300 милијарди долара, показује "Блумебргова" анализа, што је значајно више од 225 милијарди долара које се приписују Валтоновима, породици која је дуго важила за најбогатију на свету захваљујући доминацији малопродајног ланца "Волмарт" у САД.

Брат владара УАЕ Шеик Тахнун који, како истиче "Блумберг", има и црни појас у џиу-џицуу, активан је и у државним и приватним породичним пословима.  

Он је шеф фонда за богатство у Абу Дабију, али и највећег кредитора у држави "Фирст Абу Даби бенк".

У породичним власништву је и инвестициона фирма чија је вредност у последњих пет година порасла за скоро 28.000 одсто, али и "трофејна имовина" попут Манчестер ситија, десетак палата, укључујући Шато де Баилон северно од Париза, и већину ексклузивног лондонског трга Беркли.

Ипак, срж богатства и успона породице лежи у "Ројал групи", разгранатој мрежи компанија која запошљава више од 27.000 људи у различитим областима од финансија до роботике и која управља имовином вредном близу 300 милијарди долара.

"Блумберг" наводи да је шеик Тахнун најзаслужнији за растуће породично пословно царство, али је владаров брат уједно и важан политички изасланик.

Породица поседује најмање три такозване "суперјахте", укључујучи и највећу јахту на свету, а они који желе да послују са овом "сложном и неухватљивом породицом" састају се на јахти шеика Тахнуна, пише "Блумберг" и додаје да су титани са Волстрита жељни да породици укажу поштовање.

Шеик Тахнун, наглашава "Блумберг", доводи куваре светске класе да кувају за породицу, при чему ангажује и њихове личне телохранитеље.

"Зашто сам био узбуђен што видим шеика Тахнуна? Зато што је он један од највећих бизнисмена на свету" рекао је милијардер Том Барак на суђењу на ком је ослобођен оптужби за незаконито лобирање у име УАЕ.

Инвеститор је на суду детаљно описао своје удварање шеику Тахнуну, које је укључивало давање ретке књиге о арапским коњима и одлазак на заједничко бициклистичко путовање по мароканској пустињи, а све са циљем да обезбеди посао за своју фирму "Колони капитал ЛЛЦ".

"Сваке вечери кроз његов меџлис пролазе велики бизнисмени, инвеститори и оперативни партнери", рекао је Барак, мислећи на састанке одржане у традиционалној арапској дневној соби.

Међу Тахнуновим гостима су били и познати милијардери попут америчког "титана некретнина" Сема Зела, индијског индустријалца Гаутама Аданија и колумбијског банкара Џејмија Гилинског.

"Блумберг" истиче да неке од инвестиција Ројал групе, попут "Интернешенел холдинг компани" (ИХЦ), вреде више од нпр. "Мекдоналдса" и "Најка". 

"Метеорски успон" ове инвестиционе фирме је симбол растуће моћи Ал Нахјана и Абу Дабија, закључује "Блумберг" и подсећа да је тај емират након финансијске кризе спасио Дубаи, "свог блиставог суседа" са 20 милијарди долара.

Од тада су Ел Нахјанови преузели и бројне туристичке дестинације, укључујући затворени тематски парк "Ферари свет", локалну испоставу париског музеја "Лувр" и тркачку стазу Формуле 1.

Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија и Катар се сада залажу за диверсификацију својих економија и у доброј су позицији да искористе могућности које се отварају сада када се САД и Европа суочавају са високим ценама енергената, пише "Блумберг".

Главни извршни директор ИХЦ Сиед Басар Схуеб је у недавном интервјуу рекао да компанија планира да уложи милијарде долара у Индонезији, Турској и Индији, циљајући секторе попут хране, инфраструктуре и здравствене заштите.

У УАЕ улагања и политика иду руку подруку

Земља је подржала либијског побуњеничког генерала Калифу Хафтара, придружила се ембаргу Катара 2017. и уплела се у саудијско-ирански рат у Јемену.

Ипак, Емирати су последњих година окренули ка деескалацији у региону и тактици да се кроз склапање послова повећа мека моћ државе.

Након што се шеик Тахнун састао са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом прошле године, ИХЦ је купио 50 одсто удела у турској компанији за производњу обновљиве енергије.

Породица је такође уложила скоро 2 милијарде долара у три компаније у власништву индијског милијардера Аданија након што су земље потписале трговински споразум.

Након што су УАЕ и Израел нормализовали односе, компанија за вештачку интелигенцију Група 42, којом председава шеик Тахнун, постала је прва емиратска фирма која је тамо отворила канцеларију и од тада је склопила послове са државним компанијама за одбрамбену технологију.

image