Русија

Путин са бин Заједом: Поштоваћемо одлуке ОПЕК+

Руски председник и председник УАЕ ће радити на стабилности тржишта нафте упркос наметању горње границе цена руске нафте коју намеће Запад
Путин са бин Заједом: Поштоваћемо одлуке ОПЕК+www.globallookpress.com © Kremlin Pool

Председник Русије Владимир Путин и председник Уједињених Арапских Емирата шеик Мухамед бин Зајед Ал Нахјан потврдили су да све чланице ОПЕК плуса доследно спроводе договорене одлуке и договорили се о стабилности тржишта нафте упркос покушајима Запада да наметне горњу границу цена руске нафте, која је у супротности са принципима светске трговине, преноси прес-служба Кремља.

Разговарали су и о унапређењу трговинско-економске сарадње, њеном транспорту, логистици и енергетици и потврдили даљи развој руско-емиратске сарадње која је договорена током самита 11. октобра у Санкт Петербургу, наводи се у саопштењу.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да руске власти разматрају различите опције као одговор на увођење горње цене руске нафте од стране ЕУ и земаља Г7, преносе "РИА Новости".

"Руске власти разматрају три могућа одговора. Први је потпуна забрана продаје земљама које су подржале ограничење, укључујући преко посредничких земаља или чак њиховог ланца. Други је забрана извоза по уговорима, што укључује услов горње цене, а трећи је увођење индикативне цене - максималног попуста руске нафте Уралс на референтну класу Брент и забрану продаје са већим попустом", рекао је Песков и додао да ће одлука бити објављена.

Западне нафтне санкције ступиле су на снагу 5. децембра. Европска унија је престала да прихвата руску нафту која се транспортује морем, поред тога, земље Г7, Аустралија и ЕУ увеле су ограничење цене на 60 долара по барелу.

image
VV inauguration
banner