Свет

"Глобал тајмс": У Кини откривено десетак иностраних компанија које се баве метеоролошком шпијунажом

Агенција за државну безбедност открила је на стотине илегалних метеоролошких станица, распоређених у више од 20 региона Кине, које су у реалном времену преносиле метеоролошке податке у иностранство
"Глобал тајмс": У Кини откривено десетак иностраних компанија које се баве метеоролошком шпијунажомwww.globallookpress.com © © Cfoto

Неколико међународних компанија, повезаних са иностраним обавештајним агенцијама, прикупљало је метеоролошке податке у важним областима земље, саопштило је кинеско Министарство државне безбедности (МСС), додајући да су ове компаније незаконито преносиле осетљиве податке са анемометарских торњева у иностранство, преноси кинески лист "Глобал тајмс".

Недавно је становник једног приморског града пријавио Агенцији за државну безбедност да је једна инострана компанија нелегално изградила анемометарски торањ, наводи се у саопштењу МСС. Иначе, анемометарски торањ се користи за мерење брзине и смера ветра, температуре ваздуха и ваздушног притиска.

Агенција за државну безбедност је затим извршила технички преглед торња и открила да, поред прикупљања метеоролошких података, ови инструменти могу да преносе податке добијене мерењем. Ови подаци, уколико би доспели у руке иностраних обавештајних служби, представљали би опасност по државну безбедност Кине, упозорило је МСС.

У другом случају, анемометарски торањ, који се налазио у близини научно-истраживачке базе, изазвао је сумњу надлежних и случај је пријављен Државној безбедносној агенцији.

Након детаљног прегледа, Државна агенција за безбедност је утврдила да овај торањ није био регистрован на прописани начин и да је омогућавао пренос података у иностранство, што представља значајан ризик по државну безбедност. Овај торањ је потом демонтиран.

Како је упозорило је Министарство државне безбедности, према кинеским прописима није дозвољено постављање метеоролошких станица у близини војних објеката, у војно осетљивим подручјима, као ни у областима великих грађевинских пројеката. Министарство подвлачи да постављање таквих мерних инструмената преставља опасност по националну безбедност.

Такође, према кинеским прописима, ниједна организација, без посебног одобрења, не сме да преноси метеоролошке податке иностраним организацијама, институцијама или појединцима, подсећа "Глобал тајмс".

У периоду од јануара до октобра 2023. године, Агенција за државну безбедност је сарађивала са метеоролошким одељењима у спровођењу кампање широм земље. Истрага је обухватила више од 10 иностраних компанија, које производе метеоролошку опрему и прегледала је више од 3.000 страних метеоролошких станица.

Том приликом је откривено на стотине илегалних метеоролошких станица, распоређених у више од 20 региона Кине, које су у реалном времену преносиле метеоролошке податке у иностранство.

Према овом министарству, прикупљени подаци укључују и информације и о радарима и сателитима. Иначе, ови подаци представљају опасност пошто су уско повезани са војном, прехрамбеном или еколошком безбедношћу.

Стручњаци упозоравају да, поред цивилних метеоролошких података, постоје и војни метеоролошки подаци, који могу да се користе у војне сврхе. Заштита метеорололошких података има исти значај као и заштита кинеских војних одбрамбених линија и објеката.

Метеоролошки подаци често имају и стратешку и војну димензију, а они су веома важан део заштите државне безбедности, изјавио је научни сарадник и стручњак за безбедност са Кинеског института за савремене међународне односе Ли Веј. Како наглашава овај стручњак, и подаци из свемира и стратосфере имају огроман војни значај.

Области попут политике, војске и дипломатије традиционално су повезане са државном безбедношћу, подсећа Веј. Међутим, како се наглашава у Свеобухватном концепту државне безбедности Кине, све је више нетрадиционалних области, као што су свемир, океани, клима или животна средина, који имају све већи стратешки значај.

Како је закључује Ли Веј, управо због тога не смемо да се фокусирамо само на традиционалне безбедносне претње, већ и на нетрадиционалне претње по државну безбедност.

image