Свет

Хапшење у Кинеској четврти: САД терети двојицу ухапшених да су шпијуни Кине

Овај случај јасно показује кршење нашег државног суверенитета од стране Кине, поручио је савезни тужилац у Бруклину
Хапшење у Кинеској четврти: САД терети двојицу ухапшених да су шпијуни Кинеwww.globallookpress.com © Ryan Rahman/Keystone Press Agency

Америчке обавештајне службе ухапсиле су двојицу становника Њујорка, јер су наводно радили у кинеској "тајној полицијској станици" у Кинеској четврти на Менхетну, рекао је савезни тужилац из Бруклина Брион Пис.

Лију Ђијанванг (61) и Чен Ђинпинг (59) суочавају се са оптужбама да су радили као тајни агенти кинеске владе и да нису обавестили америчке власти, а на терет им се ставља и ометање закона, навело је тужилаштво, преноси Ројтерс.

Очекује се да ће се појавити пред савезним судом у суду у Бруклину вечерас, по локалном времену.

"Овај случај јасно показује кинеско кршење нашег државног суверенитета, тако што су направили тајну полицијску станицу усред Њујорка", рекао је Пис.

Тужиоци су саопштили да је Лију 2018. године покушавао да убеди једну особу која се сматрала бегунцем у Кини да се врати кући.

Тај појединац је био узнемираван и прећено му је, додаје тужилаштво. Тужиоци су рекли да је кинески двојац признао ФБИ-ју да су обрисали комуникацију са званичником кинеске владе након што су сазнали да су под истрагом.

image
VV inauguration
banner