Свет

Амерички шпијуни тврде: ТикТок је Пекингов тројански коњ

НСА тврди да кинеска апликација представља претњу по сајбер безбедност
Амерички шпијуни тврде: ТикТок је Пекингов тројански коњGetty © Mary Turner / Stringer

Шеф јединице за сајбер безбедност америчке Агенције за националну безбедност (НСА) Роб Џојс назвао је ТикТок "тројанским коњем Пекинга", тврдећи да апликацију за дељење снимака Кина користи за прикупљање личних података Американаца.

Џојс је позвао Вашингтон да почне да надгледа кинеског технолошког гиганта "БајтДенс" који је власник ТикТока како би се избегли евентуални будући безбедносни инциденти.

"Зашто бисте тројанског коња довели у тврђаву? Зашто бисте донели ту способност у САД када Кинези могу да манипулишу подацима како би или укључили ствари које желе да представе нашем становништву – материјал за поделе – или уклонили ствари које их представљају у лошем светлу." 

Извршни директор ТикТок-а Шу Чу састао се раније са америчким законодавцима у Представничком дому после све учесталијих позива да се популарна апликација забрани.

Законодавци и стручњаци за сајбер безбедност већ месецима изражавају забринутост због приступа "БајтДенса" личним подацима 150 милиона корисника ТикТока месечно у САД.

У новембру је директор ФБИ Крис Реј упозорио да би кинеска влада могла да користи апликацију за прикупљање података америчких корисника, па чак и да преузме контролу над њиховим софтвером за мобилне уређаје. Након његових коментара, америчка савезна влада и 25 државних администрација забраниле су ТикТок на уређајима које користе за рад.

И ТикТок и Пекинг су више пута негирали оптужбе. На саслушању, Чу је рекао да ТикТок не представља већу претњу од ривалских платформи, укључујући Јутјуб и Инстаграм, и нагласио да је његова компанија темељније обезбеђивала информације корисника од америчких фирми.

Портпарол кинеског министарства спољних послова Мао Нинг је поновио да Кина "веома озбиљно схвата приватност и безбедност података" и "никада није тражила и никада неће тражити од било које компаније или појединца да прикупља или пружи податке, информације или обавештајне податке који се налазе у иностранству противно локалним законима.

image