Свет

Писмо подршке митрополиту Онуфрију из Бугарске: Наставите да чувате јединство цркве

Осим бугарског патријарха Данила, писма подршке послали су и патријарх антиохијски Јован и грузијски патријарх Илија
Писмо подршке митрополиту Онуфрију из Бугарске: Наставите да чувате јединство цркве© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Бугарски патријарх Данило подржао је поглавара Украјинске православне цркве митрополита Онуфрија у честитки поводом десетогодишњице његове "свечане хиротоније за митрополита Кијевског и све Украјине".

"Ви сте се одупирали и настављате, уз Божију помоћ, свим покушајима да се створи нејединство, чувајући јединство, интегритет и каноничност Украјинске православне цркве", наводи се у писму бугарског патријарха.

Патријарх Данило је доследно заузео став против васељенског патријарха Вартоломеја и против признавања независности Православне цркве Украјине, пише "Еурактив".

"Последњих година братска Украјина пролази кроз крвави сукоб. Сви се искрено молимо за мир у Украјини, што је важан услов за мир у целом свету", навео је у писму Онуфрију.

Осим патријарха Данила, писма су послали патријарх антиохијски Јован и грузијски патријарх Илија.

Порука бугарског патријарха стигла је два дана пре него што је парламент у Кијеву у уторак изгласао да се забрани Украјинска православна.

Украјинска Рада јуче је усвојила закон који ће омогућити забрану рада Украјинске православне цркве на територији те земље. Закон ступа на снагу 30 дана након објављивања.

Како је председник украјинског парламента Руслан Стефанчук раније објаснио, усвајањем овог закона УПЦ ће "бити забрањена", односно, законом се претпоставља "њено моментално забрањивање". 

Украјинска православна црква се од 2022. године нашла под до сада невиђеним таласом прогона у савременој историји земље. Украјинске власти уводе санкције против свештенства, организују претресе у црквама, хапсе монахе и вернике против којих отварају неосноване кривичне поступке, забрањују активности УПЦ у различитим регионима земље и одузимају манастирска и црквена имања, а саму УПЦ покушавају да забране законом

УПЦ је украјинским властима трн у оку.

Из Москве су поручили да је раскол у православљу и удар на Цркву у Украјини циљ који је одавно прокламован у Вашингтону.

image