Свет

САД да науче лекцију: Санкционисање кинеских компанија ће им се обити о главу

Амерички покушаји да етикетирају кинеске компаније као непријатеље и да их ставе на црне листе нису уродили плодом, а могли би да нанесу значајну штету америчкој привреди, пише "Глобал тајмс"
САД да науче лекцију: Санкционисање кинеских компанија ће им се обити о главуwww.globallookpress.com © Cfoto

Компанија "Адвансед микро фабрикејшн евкипмент инк. Чајна" (АМЕЦ) са седиштем у Шангају поднела је федералну тужбу против америчког министарства одбране због тога што су је недавно класификовали као "кинеску војну компанију".

Друга кинеска технолошка фирма, "Хесај технолоџи", наводно је успела да "примора" Пентагон да је уклони са црне листе кроз тужбу.

Неки западни медији су ово протумачили као "срамотан преокрет" за Пентагон, а неки се чак питају зашто је Министарству одбране толико тешко да докаже да су кинеске компаније "повезане са војском".

Ово наводно чуђење је смешно, пише кинески лист "Глобал тајмс". Зашто би Пентагону, који располаже са најјачом војском на свету, било толико компликовано да етикетира кинеске компаније?

Одговор је једноставан: недостају им јаки докази. И, то је све.

Међутим, тако једноставан одговор "збунио" је америчко јавно мњење, поготово након што су многе кинеске компаније са "црне листе" у више пута тужиле америчке државне агенције, укључујући Министарство одбране и – победиле.

Друге компаније, попут "Шаомија" и "Луокунга", раније су кроз тужбе успешно натерале Пентагон да их уклони са црне листе. То доказује да је листа, у ствари, политичке природе, као и да јој недостају докази, због чега злонамерно циља кинеске компаније, наводи "Глобал тајмс".

Последњих година, америчка администрација је покренула бројне неправедне истраге против кинеских фирми, потпуно свесна њихове неутемељености. Неки су процесе описивали као "административну цену одржавања демократије и владавине права". Међутим, такав покушај да се сачува образ не мења чињеницу да је доказивање нечега неоснованог инхерентно тешко.

Што је још важније, због кључне позиције Кине у индустријском ланцу снабдевања, често није лако пронаћи алтернативе које су прикладније од кинеских производа. То је дубљи разлог зашто је САД увек било тешко потпуно забранити кинеске производе.

Узимајући чипове као пример, америчка влада је покушала на све начине да избаци Кину из ланца индустрије чипова, али стварни резултат је да су америчке компаније попут пронашле начине да унапреде пословање са Кином.

Упркос бројним санкцијама које су кинеским компанијама увеле последњих година различите америчке власти, укључујући Министарство одбране САД, њихови стварни ефекти често су прилично ограничени, а понекад чак и контрапродуктивни, указује кинески лист. То је у основи зато што комплементарност америчко-кинеских економских и трговинских односа игра моћну улогу.

Кина се нада да Вашингтон ове тужбе може да посматра у "истинском духу владавине права и здравог начина размишљања". Суочавање и прилагођавање реалности међузависности у економским и трговинским односима Кине и САД, уместо покушаја да се та природна веза прекине, била би корисна и за Кину и за САД, као и за просперитет и стабилност читавог света.

image