Свет

Кина критикује САД због забране извоза чипова: Нове мере штете трговини

Кина је критиковала пооштравање америчких мера о извозу полупроводника, оценивши да су створиле више препрека трговини и више неизвесности у индустрији чипова
Кина критикује САД због забране извоза чипова: Нове мере штете трговиниGetty © blackdovfx

Портпарол кинеског Министарства трговине оценио је да нове рестрикције САД на извоз чипова за вештачку интелигенцију (АИ) и алатке за прављење чипова  стварају препреке у трговини двеју земаља.

"САД су прошириле концепт националне безбедности, произвољно промениле правила и пооштриле мере контроле. То је не само поставило више препрека и наметнуло већи терет на сарадњу америчких и кинеских компанија, већ је такође створило огромну несигурност за светску индустрију полупроводника", рекао је портпарол.

Бајденова администрација је прошле недеље ревидирала регулативу како би  отежала и додатно ограничила испоруку и приступ Кине америчким АИ чиповима и алатима за производњу чипова. Нова регулатива је, пише Ројтерс, део већег напора да се кинеска индустрија за производњу чипова спута због забринутости за националну безбедност САД.

Портпарол је истакао да тај потез САД "озбиљно утиче на узајамно корисну сарадњу кинеских и страних предузећа и штети њиховим легитимним правима и интересима", као и да су њиме погођене компаније "Енвидија" и "АМД".

"Кина је спремна да ради са свим странама на јачању узајамно корисне сарадње и промоцији сигурности и стабилности светске индустрије полупроводника и ланца снабдевања", поручио је портпарол.

Нове америчке мере ступају на снагу 4. априла.

image
VV inauguration
banner