Свет

Амерички злочин у сликама: Објављене фотографије масакра у Хадити, америчка војска заштитила убице

Године 2012. случај је окончан споразумом о признању кривице без затворске казне
Амерички злочин у сликама: Објављене фотографије масакра у Хадити, америчка војска заштитила убицеGetty © MICHAEL MACOR/The San Francisco Chronicle via Getty Images

Амерички маринци убили су крајем 2005. у ирачком граду Хадити 24 особе и направили низ фотографија ратног злочина, који је америчка војска годинама покушавала да сакрије од очију јавности, објавио је "Њујокер".

Ујутро, 19. новембра 2005. године, одред маринаца у четири "хамвија" стигао је Хадиту, али је једно њихово возило наишло на импровизовану експлозивну направу. У експлозији је убијен један маринац, двојица су повређена. Оно што је уследило покренуло је једну од највећих истрага ратних злочина у историји САД.

Током наредних неколико сати, маринци су убили укупно 24 Ирачана – мушкарца, жена и деце. У близини места експлозије убили су петорицу ирачких мушкараца који су кренули у школу у Багдаду. Ушли су и у три оближње куће, где су побили све што су затекли. Најмлађа жртва била је трогодишња девојчица, најстарија је био 76-годишњак. Маринци су касније тврдили да су се борили против побуњеника, међутим, сви убијени били су цивили.

Након што су побили цивиле, двојица маринаца су фотографисала жртве. Каплар Рајан Брајонес користио је дигитални фотоапарат "олимп", каплар Ендрју Рајт црвени "шарпи маркер".

Брајонес и Рајт су обишли места злочина и најпре обележили тела жртава бројевима, а затим су их фотографисали. И други маринци, укључујући и једног који је припадао обавештајној служби, такође су фотографисали тела. Ова збирка фотографија представља најснажнији доказ о почињеном ратном злочину.

Убиства су постала позната као "масакр у Хадити". Четворица маринца оптужена су за убиство, али су ове оптужбе касније одбачене. Генерал Џејмс Матис, који је касније постао министар одбране, написао је писмо једном од маринаца, у коме је одбацио све оптужбе против њега и прогласио га невиним. Године 2012. случај је окончан споразумом о признању кривице без затворске казне. Приче попут ове тада су привлачиле веома мало пажње.

Злостављање затвореника у затвору Абу Граиб постало је међународни скандал када су објављене фотографије, које су изазвале ужасавање јавности, али то се до сада није десило са покољем у Хадити.

У интервјуу за "Марин корпс" из 2014. године, генерал Мајкл Хејги, који је био командант маринског корпуса у време покоља, похвалио се да је фотографије о овом ратном злочину дуго држао скривене од очију јавности. "Штампа их никада није добила, за разлику од оних Абу Граиба", додао је.

У истом интервјуу, генерал Хејги је рекао: "Научио сам нешто из случаја у Абу Граибу. Ове слике још нису виђене и веома сам поносан на то."

"Њујоркер" је 2020, према Закону о слободном приступу информацијама, поднео захтев Морнарици, тражећи евиденцију о маскару, која укључује и поменуте фотографије. После је овај лист тужио Морнарицу, маринце и Америчку централну команду, захтевајући да им предају инкриминисане фотографије.

У међувремену, двојица новинара су отпутовала у Ирак, где су се састали са породицама жртава. Чланови породица су им испричали шта се заиста догодило тог 19. новембра 2005.

"Верујем да је наша дужност да говоримо истину", рекао је адвокат Халид Салман Расиф, који је тог дана изгубио петнаесторо чланова своје породице. Други, Халид Џамал имао је четрнаест година када су му убијени отац и ујаци.

Новинари су затражили од чланова породица да их подрже у настојању да добију фотографије. Започела је необична сарадња двојице америчких новинара и Ирачана, чији су чланови породице побијени у масакру.

Расиф и Џамал су тада прикупили седамнаест потписа мештана, а овај документ је поднет суду као саставни део тужбе. Коначно, у марту ове године, војска им је предала фотографије.  

"Њујоркер" је одлучио да објави избор ових фотографија, уз дозволу преживелих чланова породица, како би разоткрио све ужасе овог ратног злочина, које је војска до сада игнорисала, штитећи починиоце.

Фотографије су сувише експлицитне, али читаоци који желе да их виде, могу да их погледају уколико отворе линк са "Викиликса". На фотографијама су приказани одрасли мушкарци, жене и деца, од којих су маринци многима пуцали у главу из непосредне близине.

image