Свет

Малверзације у вези са Мундијалом: Приведена потпредседница Европског парламента

Функционерка је осумњичена за корупцију у "једној заливској земљи", известили су медији, док белгијски "Соар" наводи да је реч о Катару
Малверзације у вези са  Мундијалом: Приведена потпредседница Европског парламентаwww.globallookpress.com © Takis Sagias via www.imago-image/www.imago-images.de

Потпредседница Европског парламента Ева Каили ухапшена је у Белгији и приведена на испитивање, пренела је агенција АФП.

Према писању медија, функционерка је оптужена у кривичном предмету који се односи на корупцију у "једној заливској земљи". Тужиоци нису прецизирали идентитет осумњичених нити име земље о којој је реч, рекавши само да је реч о "заливској" држави. Међутим, белгијски "Соар" пише да је реч о Катару, организатору Светског првенства у фудбалу.

"Истражитељи Федералне правосудне полиције већ неколико месеци сумњају да је једна заливска земља утицала на економске и политичке одлуке Европског парламента, плаћањем великих сума новца или нуђењем поклона трећим лицима са значајним позицијама у Европском парламенту", наводи се у саопштењу тужилаштва.

На ове информације је вечерас реаговала група социјалиста и демократа у ЕП наводећи да су "згрожени оптужбама за корупцију у европским институцијама".

Група истиче да има нулту толеранцију на корупцију.

"Ми смо први који подржавамо темељну истрагу и пуну транспарентност. У потпуности ћемо сарађивати са свим истражним органима. Имајући то на уму, нећемо јавно коментарисати правне поступке који су у току", поручују из ове политичке групе и истичу да с обзиром на озбиљност навода захтевају "обуставу рада на свим досијеима и гласањима на пленарној седници који се тичу заливских држава, посебно либерализације виза и планиране посете".

Белгијски медију подсећају на последњи говор Еве Каили 21. новембра 2022. године када је говорила о ситуацији у Катару у вези са Светским првенством у фудбалу.

"Светско првенство у Катару је, заправо, доказ како спортска дипломатија може да постигне историјску трансформацију земље реформама које су инспирисале арапски свет. Сама сам рекла да је Катар пионир у радничким правима, укидајући кафалу (у кафала систему у Кувајту запошљавање странаца је дозвољено само ако их спонзорише кувајтски кум)", рекла је она.

Она је тада поручила и да "неки оптужују свакога ко разговара са њима или има везе са њима, али ипак узимају њихов бензин".

Раније данас ухапшене су четири особе, а медији у Грчкој и Белгији јавили су да је један од четворице приведених Каилин партнер Лука Висентини, који је на позицији генералног секретара Међународне конфедерације синдиката ИТУЦ.

Грчка социјалистичка партија (ПАСОК), чија је Каили чланица, саопштила је да је она "избачена" из странке.

Саопштено је да су белгијске власти извршиле неколико хапшења и претреса у вези са истрагом о сумњама у корупцију у Европском парламенту које повезују са одржавањем Мундијала у Катару.

Полиција је извршила рацију на 16 адреса у Бриселу, а пронађено је 600.000 евра у готовини. Поред тога, заплењени су компјутери и мобилни телефони. Европски парламент за сада се није званично огласио овим поводом.

image
VV inauguration
banner