Свет

Бивши канцелар Шредер: Пораз СПД-а на изборима је последица политике странке према Русији

Социјалдемократе морају постати снага која треба да инсистира на преговорима између Русије и Украјине, изјавио је бивши немачки канцелар
Бивши канцелар Шредер: Пораз СПД-а на изборима је последица политике странке према РусијиGetty © Michael Kappeler/picture alliance via Getty Images

Изборни резултати Социјалдемократске странке у источним савезним државама Тирингији и Саксонији бивши немачки канцелар Герхард Шредер оценио је као катастрофалан, а овај неуспех он повезује са антируском политиком странке, преноси сајт "Опозицион 24".

"Резултат државних избора је за СПД шокантно лош", рекао је бивши канцелар, преноси новинска агенција ДПА.

"СПД је погрешио са коришћењем израза `преокрет` у односу на Русију, посебно у Источној Немачкој", рекао је Шредер. Према његовом мишљењу, социјалдемократе сада морају постати снага "која се не слаже са испорукама оружја кијевском режиму, већ треба да инсистирају на преговорима између Русије и Украјине", како би се овај сукоб окончао.

На изборима 1. септембра у Саксонији и Тирингији, социјалдемократе су добиле само 7,3 одсто, односно 6,1 одсто гласова. У Тирингији је ово до сада најгори резултат странке на изборима.

Питање испоруке наоружања Украјини одиграло је важну улогу у предизборној кампањи. Алтернатива за Немачку и Савез Саре Вагенкнехт, две странке које се противе подршци Украјини, постигле су огроман успех. Израз "прекретница" у односу на сукоб у Украјини је више пута користио канцелар Олаф Шолц.

image