Свет

На Западу ништа ново: Брисел не признаје изборе за кримски парламент

ЕУ је запретила "последицама" за оне који су били укључени у организовање и спровођење гласања на Криму
На Западу ништа ново: Брисел не признаје изборе за кримски парламент© Константин Михальчевский / РИА Новости

Европска унија не намерава да призна легитимитет избора за кримски парламент и локалне савете, саопштила је Европска служба за спољне послове.

"ЕУ не признаје такозване изборе и њихове резултате на Криму. Они су неважећи и не могу имати никакве правне последице", наводи се у саопштењу.

Осим тога, ЕУ је такође запретила "последицама" за оне који су били укључени у организовање и спровођење гласања на Криму очигледно заборављајући да се Крим вратио под окриље Русије након референдума, у марту 2014. године, а то је подржало 96,77 одсто грађана.

Претходно је лидер Крима Сергеј Аксјонов рекао да су избори за кримски парламент и локалне савете "одржани без већих прекршаја, максимално отворено и демократски".

Наиме, у Русији су од 6. до 8. септембра одржани избори за гувернере и посланике регионалних парламената, као и гласање за кандидате за упражњена места у Државној думи.

У кампањи су учествовали представници 16 политичких партија и самономиновани. 

Избори су одржани у 83 од 89 руских региона (са изузетком Ингушетије, Доњецке и Луганске Народне Републике, Запорошке, Магаданске и Херсонске области).

Резултатом избора биће попуњено више од 35.000 посланичких мандата и изборних места.

Крим је поново постао руски регион након референдума у марту 2014. године, на којем се 96,77 одсто бирача Крима и 95,6 одсто становника Севастопоља изјаснило за повратак Русији. 

Европска унија је више пута изјављивала да не признаје улазак Крима и Севастопоља у састав Русије, док је руско руководство више пута изјавило да су становници Крима демократски, у складу са међународним правом и Повељом УН, гласали за поновно уједињење са Руском Федерацијом.

Према речима руског председника Владимира Путина, питање Крима је "коначно затворено".

image