Русија

Путин телефоном честитао руководству Крима 10. годишњицу уједињења са Руском Федерацијом

Данас се навршава 10 година од референдума о поновном уједињењу са Русијом одржаног на Криму и у Севастопољу у позадини државног удара у Украјини
Путин телефоном честитао руководству Крима 10. годишњицу уједињења са Руском ФедерацијомGetty © Kremlin Press Office / Handout/Anadolu Agency

Руски председник Владимир Путин телефонирао је шефу Крима Сергеју Аксенову, председнику кримског парламента Владимиру Константинову, градоначелнику Севастопоља Алексеју Чаљу и изасланику председника Кримског федералног округа Олегу Белавенцеву и честитао им 10. годишњицу поновног уједињења Крима са Русијом, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Владимир Путин је телефоном разговарао са Аксеновим, Константиновим, Белавенцевом и Чаловим и честитао им 10. годишњицу поновног уједињења Крима са Русијом", казао је Песков.

Наиме, 16. марта 2024. навршава се 10 година од одржавања референдума о поновном уједињењу са Русијом на Криму и у Севастопољу у позадини државног удара у Украјини. 

На референдуму је 96,77 одсто оних који су тада учествовали гласало за улазак Републике Крим у састав Русије, са излазношћу од 83,1 одсто од укупног броја бирача, а у Севастопољу – 96,5 одсто, са излазношћу од 89,5 одсто.

Председник Русије Владимир Путин потписао је 18. марта 2014. године споразум о пријему Републике Крим и Севастопоља у састав Руске Федерације, а 21. марта документ је ратификовала Федерална скупштина. 

image