Русија

Сенатор Цеков: Становници Крима одувек су сањали да се врате Русији

Члан Комитета Савета Федерације за међународне послове је у разговору за РТ говорио о значају 18. марта 2014. године – дана поновног уједињења Крима са Русијом
Сенатор Цеков: Становници Крима одувек су сањали да се врате РусијиGetty © Alexander Aksakov

Данашњи дан пре тачно 10 година променио је цео свет и најважније – Русију. Оживео је и дао осећај поноса руским грађанима, рекао је члан Комитета Савета Федерације за међународне послове и сенатор из Републике Крим Сергеј Цеков.

"За нас, становнике Крима, ово је најважнији празник јер смо све ове године колико смо били део Украјине увек сањали да се вратимо Русији. О томе сведоче бројна истраживања која су спровођена у том периоду. Вратили смо се својој домовини", рекао је сенатор.

Према његовим речима, током десет година, колико је Крим у саставу Русије, живот на полуострву је постао приметно бољи.

"Русија је оживела Крим. То се осећа у свему – у инфраструктури, у обновљеним и изграђеним друштвеним објектима, у расположењу Кримљана. Русија је на наше полустрво донела мир и међуетничку хармонију. До 2014. године имали смо проблема у етничким односима. Нисмо могли ни да замислимо да ћемо овако живети десет година након поновног уједињења са Русијом", рекао је Цеков.

Данас је тачно 10 година од поновног уједињења Крима са Русијом.

На данашњи дан 2014. године председник Русије Владимир Путин потписао је споразум између Русије и Републике Крим о укључивању полуострва као равноправног субјекта у састав Руске Федерације.

image