Русија

Лавров: Догађаји у Украјини показују да смо били у праву кад смо Крим вратили кући

Русија није могла да окрене леђа својим људима на Криму те 2014. године и да их остави у невољи, то би била издаја, поручио је руски министар подсећајући на речи руског председника
Лавров: Догађаји у Украјини показују да смо били у праву кад смо Крим вратили кућиGetty © Russian Foreign Ministry / Handout/Anadolu Agency

Драматични догађаји у Украјини показују да је припајање Крима Русији био једини прави корак за полуострво, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров на презентацији зборника "Крим у развоју Русије".

Одлука Крима да се врати кући у потпуности одговара логици историјског процеса и исконским интересима Кримљана, нагласио је Лавров.

Подсетио је на речи Владимира Путина који је рекао да Русија тада није могла да окрене леђа својим људима и да их остави у невољи, то би била издаја.

Зборник који садржи документа из архиве Министарства спољних послова Русије објављује се тачно десет година од кад су Кримљани на референдуму свесно изабрали да се врате отаџбини, говоре на матерњем језику и негују своју културу и традицију, нагласио је руски министар.

"Зборник садржи уникатна документа који доказују да је судбина Крима нераскидиво повезана са Русијом. У питању је зборник документа о догађајима на јужним крајевима наше отаџбине", рекао је Лавров.

Русија данас много ради како би се неговала љубав према историји и како би се сачувала историја о славној прошлости земље, а овај зборник представља конструктиван допринос у том правцу, закључио је.

image