Свет

"Глобал тајмс": Кина поднела тужбу против САД због ограничења извоза

Пекинг је поднео тужбу против Вашингтона због забране извоза материјала за полупроводнике и чипове
"Глобал тајмс": Кина поднела тужбу против САД због ограничења извозаwww.globallookpress.com © Aleksander Polyakov/Global Look Press

Кина је поднела тужбу Светској трговинској организацији (СТО) против Сједињених Држава због њених мера контроле извоза чипова, објавио је "Глобал тајмс" позивајући се на кинеско министарство трговине.

Тужба, која је поднета у понедељак, 12. децембра, је покушај да се кинеске забринутости реше правним средствима и неопходна је за одбрану кинеских "легитимних интереса", наводи се у твиту.

Кинеска мисија при СТО у Женеви и амерички трговински представник нису одмах одговорили на Ројтерсове захтеве за коментар. Портпарол СТО је одбио да коментарише.

Уколико кинеска жалба буде прихваћена, то ће бити први корак у дугој процедури, будући да су САД блокирале именовања у највише тело СТО које се бави трговинским споровима, што значи да се неки спорови никада не решавају.

У октобру су САД објавиле свеобухватан скуп извозних контрола са циљем да зауставе напредак Кине у индустрији полупроводника.

Притужба Кине на ограничавање извоза чипова из САД долази неколико дана након што је СТО донела одлуку против Вашингтона у одвојеној тужби о царинама на метал коју је, између осталих, поднела Кина. САД, редовни критичар арбитражног поступка СТО, одбациле су налазе СТО.

Та жалба датира још од администрације америчког председника Доналда Трампа, која је увела царине од 25 одсто на увоз челика и 10 одсто на алуминијум 2018, користећи одељак 232 закона из 1962. који дозвољава председнику да ограничи увоз ако угрожава националну безбедност. Слободни трговински партнери Канада и Мексико су касније изузети, подсећа "Ал Џазира".

Царине су навеле неколико чланица СТО, укључујући Кину, да оспори ту меру, а прошле недеље је трочлана комисија СТО објавила своје налазе у случајевима које су покренуле Кина, Норвешка, Швајцарска и Турска. Предмети које су покренуле Индија и Русија су још у току.

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена задржала је на снази тарифе на метале које су биле један од централних делова Трампове стратегије "Америка на првом месту".

image