Свет

Неоконзервативно лудило Ентонија Блинкена: Главни дипломата САД гура свет у понор рата

Две године након што је Пентагон скршио његову идеју о формирању зоне забране летова у Украјини, амерички дипломата сада има још суманутији план
Неоконзервативно лудило Ентонија Блинкена: Главни дипломата САД гура свет у понор ратаGetty © WPA Pool / Pool

Две недеље након почетка Специјалне војне операције у Украјини, амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је за СИ-Би-Ес њуз да ће САД дати Пољској, чланици НАТО-а, "зелено светло" да пошаље борбене авионе Миг-29 у Украјину како би увели зону забране летова против руских авиона.

Зона забране летова "могла би довести до значајне руске реакције која би могла повећати изгледе за војну ескалацију са НАТО-ом", рекао је тадашњи портпарол Пентагона Џон Кирби.

Председник САД Џозеф Бајден нашао се ухваћен између чекића и наковња и на крају је стао на страну Министарства одбране.

"То се зове трећи светски рат, у реду? Хајде да то разјаснимо овде, народе. Нећемо водити трећи светски рат у Украјини", рекао је тада.

Блинкену је сада, пише угледни новинар "Волстрит џорнала", "Бостон глоба", "Тајмса" Џо Лорија, пала на памет још "луђа" идеја.

Он је, како су одмах пренели "Гардијан" и "Њујорк тајмс", прошле седмице рекао да ће Бајден одобрити британски захтев да пошаљу Кијеву ракете дугог домета "сторм шедоу" да гађају мете дубоко у Русији.

Да би користила британске "стром шедоу" ракете, Украјина би морала да зависи од британских техничара и од америчке геолокацијске технологије. Другим речима, то би био напад НАТО-а на Русију.

Следећег дана руски председник Владимир Путин упозорио је да ће лансирање таквих пројектила у Русију "значити да су земље НАТО-а – Сједињене Државе и европске земље – у рату са Русијом. А ако је то случај, онда ћемо, имајући у виду промену суштине сукоба, донети одговарајуће одлуке као одговор на претње које ће нам бити постављене".

Иронично је да је америчко "министарство ратовања" – Пентагон, показало да има свести и демантовало тврдње државног секретара.

Џозеф Бајден се показао као врхунски ратни хушкач – његово залагање за незакониту инвазију на Ирак и саучесништво у геноциду у Гази су најочигледнији примери тога, наводи Лорија.

Као и његови претходници, Бајден је дозволио неоконзервативцима да се увуку на позиције моћи у његовој администрацији.

Као политичар са каријером од пола века, Бајден ипак изгледа да поштује мишљење војске о војним стварима и, у својим добрим данима, схвата да чак и Америка има границе.

Барак Обама је дозволио Хилари Клинтон, "краљици ратних хушкача", да у своју администрацију доведе неоконистичку краљицу Викторију Нуланд. А Бајден има Блинкена (и једно време и Нуландову).

Уместо да протерају ове људе, дозвољено им је да се задржавају и увлаче САД у све опасније неуспехе: Ирак, Авганистан, Газу и Украјину, остављајући за собом брдо протраћених долара и океан крви.

Блинкен, када се ослобођен стега Обаме придружио Бајденовој агресивној украјинској политици на врху Стејт департмента, почео је отворено да гура агенду неоконзервативаца, јасно изложену у извештају Пројекта за нови амерички век (ПНАЦ) из 2000.

А која је то агенда? У неко друго доба, пре него што је постала прљава реч, то би с поносом проглашавало империјализмом.

ПНАЦ јасно проглашава да ниједној моћи или савезу моћи неће бити дозвољено да се дигну како би стали на пут лудој потрази неоконзервативаца да упрегну америчку моћ за постизање светске доминације. Савез сила као што је онај Кине, Русије и земаља БРИКС-а.

Без обзира на многе катастрофе које се гомилају, посебно у Ираку, Палестини и сада Украјини, неоконзервативци су неспутани и необуздани. Реч је о моћи и убиству, али је смрад тога замаскиран причом да Америка спасава свет за демократију, наводи Лорија.

Њихово веровање у сопствену надмоћ, заогрнуто америчком заставом, остаје фанатично, без обзира на смрт и уништење које изазивају. Они не разумеју да америчка моћ има границе и да би то тестирали, ризикују све, наводи Лорија.

Године 2019, Блинкен се удружио са архи-неоконзервативцем Робертом Кејганом да напише чланак за "Вашингтон пост" у којем се залаже за агресивнију употребу моћи САД у иностранству али и против домаћих трендова.

С обзиром да је Кејганова супруга Нуланд избачена из Бајденове администрације, Блинкен се појавио као неприкосновени лидер оних које је Џорџ Буш је назвао "лудацима у подруму".

То је било пре 30 година. Неоконзервативци су сада у пентхаусу и само је суздржаност Пентагона успела да убеди Бајдена да не гурне читав свет у понор.

image