Свет

РТ Балкан открива: Шта значи Бајденово "Украјина ће добити све што јој треба"

Иако је Џозеф Бајден по ко зна који пут поновио да су САД уз Кијев, одбио је можда и најважнији захтев Владимира Зеленског
РТ Балкан открива:  Шта значи Бајденово "Украјина ће добити све што јој треба"© AP Photo/Patrick Semansky

Председник Украјине Владимир Зеленски боравио је јуче у Сједињеним Америчким Државама где се састао са председником Џозефом Бајденом и обратио Конгресу.

Прво путовање украјинског лидера у иностранство од почетка руске специјалне војне операције у фебруару обележио је срдачан сусрет са америчким председником, поруке солидарности, али и нови пакет помоћи за Кијев у вредности од готово две милијарде долара. Међутим, посета Вашингтону Зеленском није донела све што је желео, далеко од тога.

Иако је Бајден по ко зна који пут поновио да су САД уз Кијев, одбио је можда и најважнији захтев украјинског колеге.

Док Украјина упорно тражи напредно оружје, међу којима и опрему којом би могла да напада циљеве у Русији, Бајден упозорава да би то могло да изазове велику кризу на старом континенту.

"Обезбеђивање ракета већег домета, али и друге софистициране опреме могло би да угрози америчке савезе у Европи, укључујући НАТО. Уколико бисмо Украјини послали оружје другачије од оног које већ користи, то би могло би да разбије НАТО, Европску унију и остатак света", оценио је амерички лидер.

Најупечатљивији део обраћања медијима је било питање које је поставио украјински новинар америчком председнику, зашто САД Кијеву не обезбеде "све што желе", укључујући и пројектиле дугог домета. Помало контрадикторно, Бајден је рекао да ће Америка Украјини дати све "што је потребно да би се одбранила и успела на бојном пољу". Међутим, овакав одговор није задовољио присутне представнике седме силе, па се о овом делу Бајденовог излагања распреда међу аналитичарима.

Политиколог Александар Павић за РТ Балкан оцењује да је намера Америке наставак "ратовања до последњег Украјинца", уз избегавање ескалације сукоба у случају које би они своје војнике морали директно да пошаљу у рат.

"Америка такође зна да у европским НАТО земљама, изузев у Пољској, не постоји подршка даљој ескалацији и директном и отвореном слању војске. Неколико земаља чланица НАТО-а већ има војнике на ратишту, али они се воде као плаћеници и, према томе, то није званично учешће у рату", наводи Павић.

Према његовим речима, уколико би Украјина добила ракете којима би могла да удара по руској територији, Москва би то засигурно сматрала ескалацијом, а можда чак и објавом рата.

У том случају, наводи Павић, Американци и остали НАТО савезници морали би да се укључе, да прихвате да то јесте објава рата. Јавно мњење у Европи и Америци не би подржало тако нешто, каже политиколог за РТ Балкан.

Републиканска странка ће ускоро и званично преузети Представнички дом Конгреса, а већина припадника те странке подржава помоћ Украјини. Међутим, како указује Павић, њихова прича је да они хоће више контроле над финансијама.

"Републиканци на индиректан начин можда и могу да смање подршку Украјини тиме што ће инсистирати на контроли средстава. То је оно што ни демократе, а ни украјински режим не желе. Видећемо да ли ће то да функционише онако како се најављује из републиканског вођства, јер је та партија такође подељена. Постоји и значајна про-трамповска мањина која је против било каквог даљег слања оружја Кијеву. Они су врло гласни, иако немају већину", наводи Павић.

Оцењује да се они који подржавају свесрдну помоћ Украјини плаше да ће ствари изаћи на видело, јер би већа контрола дала одговоре на питање шта то тачно Украјина добија од Америке и где та помоћ завршава. Зато је, каже, боље што ће републиканци имати већину у Доњем дому јер ова прича више неће бити "гурана под тепих", нити ће помоћ бити аутоматски одобравана као до сада.

"Републиканско вођство није нешто боље од демократског, али ипак имају бројније гласачко тело код кога је подршка Украјини непопуларнија него код демократа, чији гласачи већински подржавају слање оружја Украјини", истиче Павић.

Да ли би Украјина могла да добије оно што жели?

Иако амерички званичници тврде да немају намеру да Кијеву обезбеде оружје којим би могли да циљају руске територије, Павић сматра да то није немогуће.

"Постоји шанса за то, зато што постоји део естаблишмента у Белој кући, то јест неоконзервативци који заправо желе да ескалирају ситуацију. За њих је незамисливо да Украјина изгуби, а Русија победи. Они неће признати пораз. Радије ће да ризикују светски рат него да одустану од свог сулудог циља, не само победу Украјине, већ и смену режима у Москви. Ти људи су јако опасни, а то су државни секретар Ентони Блинкен, саветник за националну безбедност Беле Куће Џејк Саливен, и заменица државног секретара за политичка питања Викторија Нуланд", наводи Павић.

Политиколог подсећа на провокације повезане са "прљавом бомбом" и оцењује да би нешто слично могло да се догоди и данас, како би испровоцирали руски одговор и самим тим имали изговор за ескалацију.

"Ако не могу другачије, они ће пробати да преко својих црних обавештајних операција направе неку провокацију,  То не може да се искључи јер за њих пораз није опција. Могу, на пример, да изазову да Молдавија проба да нападне Придњестровље, да Пољаке гурну да отворено интервенишу у Западној Украјини и онда смо на непознатом терену", каже наш саговорник.

Патриот системи - замка

Украјина је, чини се као утешну награду, добила ПВО систем "патриот" за које Павић каже да су лоши и превазиђени и да никако не могу да измене ток сукоба Русије и Украјине.

"Ти системи не могу да зауставе ни јефтине иранске ракете, а камоли да направе помак на фронту. То је неко покриће, да могу да кажу - 'видите како ми помажемо Украјини'. Патриот је симбол жеље за ескалацијом, а на терену неће променити много. Мислим да они који то раде уопште не размишљају, већ се хватају за сламке", оцењује Павић.

Напомиње да ће бити занимљив и одјек у америчкој јавности након што руска војска почне да уништава системе које је САД донирала Украјини. Упозорава и да ће за обуку украјинске војске за коришћење "патриота" бити неопходно пет до шест месеци, што је дуг период. У том тренутку, уколико "патриот" буде употребљен док је у поседу Америке, и ако неко од њихових војника страда, то би био повод за ескалацију. То би била нека врста замке, упозорио је Павић.

"Запад има све мање тога да понуди Украјини, они немају довољно наоружања, производни капацитети њиховог војно-индустријског комплекса нису равни руским, очигледно је да им понестаје новог оружја које би могли да шаљу", каже Павић.

Запад ратује преко Твитера

Наш саговорник оцењује да је посетом Вашингтону Владимир Зеленски добио на значају, док је Украјина добила на пи-ар плану, али и подршку већинског Конгреса за даље слање новца.

"Међутим, анкете показују да америчка јавност није задовољна због слања Украјини још новца, посебно сада када настаје све дубља економска криза. Мислим и да Зеленски и људи који га подржавају не схватају да он бива истрошен и да је полако досадио јавности и медијима на Западу. Стално тражи нова средства и оружје, иде са просјачким шеширом", објашњава Павић.

Наводи да ће муниција коју је Украјина добила трајати свега неколико дана и да то не може да измени ток сукоба.

"Ово је, заправо, једна велика симболика, то јест пи-ар, јер је Запад спао на то. Они су много бољи у ратовању преко медија, Твитера и виртуелној реалности него на терену", закључио је Павић.

image